Recenze hudebních CD

Hudbu na Proglasu nevímáme jako pouhou kulisu nebo výplň mezi dalšími programovými prvky. Snažíme se i o hudební publicistiku. Jako logický doplněk našeho vysílání zveřejňujeme na tomto místě recenze těch hudebních alb, z kterých na Proglasu v poslední době nejčastěji hrajeme.

Protože recenze je „článek s názorem“, zajímá nás i váš názor na alba, o kterých píšeme. Pod většinou nových článků proto máte možnost vyjádřit své mínění v diskusi. Nebojte se toho využít.

D.N.A. Brno: Iluze (recenze CD)

D.N.A. Brno: Iluze (recenze CD)

15. září 2018, 10:10

Skupina D.N.A. Brno, vítěz finále Porty z roku 2011, vydala po čtyřech letech nové album. Přečtěte si naši recenzi a k tomu si poslechněte rozhovor, který s členy kapely v březnu 2018 vedla Anežka Jakubcová.

Mirek Kemel: Ryby, raci (recenze CD)

Mirek Kemel: Ryby, raci (recenze CD)

14. září 2018, 10:00

Známý karikaturista Mirek Kemel vydal své třetí písňové album. Žánrově tentokrát odbočil od akustického folku, jistotou zůstávají texty plné silných obrazů. Poslechněte si z archivu rozhovor s Mirkem Kemelem a přečtěte si naši recenzi.

Pavel Helan: Rapper (recenze CD)

Pavel Helan: Rapper (recenze CD)

10. září 2018, 18:46

Rozhovor s písničkářem Pavlem Helanem, který jsme natočili ve Vsetíně na festivalu United, uvedeme v premiéře 6. října v 15.15. Přečtěte si také naši recenzi alba Rapper.

AG Flek: Podnohama Zem (recenze CD)

AG Flek: Podnohama Zem (recenze CD)

6. září 2018, 21:49

Skupina AG Flek vydala po 18 letech nové studiové album Podnohama Zem. Poslechněte si náš rozhovor s Ivo Viktorinem, jedním ze zakladatelů kapely, a přečtěte si naši recenzi.

Kubatko: Tomtor (recenze alba)

Kubatko: Tomtor (recenze alba)

4. září 2018, 13:01

Kubatko, vlastním jménem Jakub Holovský, je producent a autor elektronické hudby, držitel Anděla. Jeho nové album se jmenuje Tomtor a patří k nejtanečnějším položkám jeho diskografie. Přečtěte si naši recenzi.

Pozdrav Slnku (recenze CD)

Pozdrav Slnku (recenze CD)

3. září 2018, 08:55

Bratislavské hudební vydavatelství Slnko Records oslavilo 100 vydaných titulů kompilací s názvem Pozdrav Slnku. Jednotliví interpreti si na něm vyměnili skladby, případně vytvořili nové dvojice a spolupráce. Rozhovor s majitelkou vydavatelství Shinou chystáme na 15. října 2018.

Superhrdinky (recenze 2LP)

Superhrdinky (recenze 2LP)

31. srpna 2018, 07:57

Jako vinylové dvojalbum vyšla v edici časopisu Full Moon charitativní kompilace Superhrdinky. Účinkují na ní například Zagami Jericho, Ille, Stinka, Lenka Dusilová, Katarína Máliková, Katarzia, Bára Zmeková a další zpívající ženy a ženské skupiny. V našem archivu si můžete poslechnout rozhovor s iniciátorem a dramaturgem projektu Michalem Pařízkem. A nabízíme vám také naši recenzi.

Lucie Redlová: Otázky (recenze EP)

Lucie Redlová: Otázky (recenze EP)

29. srpna 2018, 13:21

„Myslím, že každý, nejen ten, jehož rodiče se rozvedli, když mu byly nějaké dva roky, se může ptát: Kde je ta láska, z níž jsem se narodil?” říká písničkářka Lucie Redlová. Podobné otázky si klade na svém novém třípísňovém maxisinglu. Přečtěte si naši recenzi a poslechněte si z archivu rozhovor, který jsme s Lucií vedli na jaře 2018.

Mike Fojtík & přátelé: Žiju v papírové loďce (recenze CD)

Mike Fojtík & přátelé: Žiju v papírové loďce (recenze CD)

28. srpna 2018, 09:29

Ostravský písničkář Mike Fojtík se na scénu vrátil po 25leté pauze. Jako jeho první oficiální album vyšel záznam koncertu z ostravského klubu Parník z roku 2017. Přečtěte si naši recenzi a při tom si třeba poslechněte rozhovor s Mikem Fojtíkem a s jeho spoluhráčem Martinem Rekem.

Radůza: Studna v poušti (recenze CD)

Radůza: Studna v poušti (recenze CD)

26. srpna 2018, 17:45

Radůza své nejnovější album Studna v poušti pojala jako vánoční, ale zařadila na ně i několik nadčasových duchovně laděných písní. Rádi vám je tedy připomeneme i nyní v létě. K četbě recenze doporučujeme poslech vánočního rozhovoru s Radůzou.