Recenze hudebních CD

Hudbu na Proglasu nevímáme jako pouhou kulisu nebo výplň mezi dalšími programovými prvky. Snažíme se i o hudební publicistiku. Jako logický doplněk našeho vysílání zveřejňujeme na tomto místě recenze těch hudebních alb, z kterých na Proglasu v poslední době nejčastěji hrajeme.

Protože recenze je „článek s názorem“, zajímá nás i váš názor na alba, o kterých píšeme. Pod většinou nových článků proto máte možnost vyjádřit své mínění v diskusi. Nebojte se toho využít.

Roman Dostál: Dobré nebe dobře ví (recenze CD)

Roman Dostál: Dobré nebe dobře ví (recenze CD)

16. srpna 2017, 07:07

Roman Dostál, zpěvák a klávesista skupiny Oboroh, pokračuje na svém druhém sólovém albu ve spolupráci s textařem Petrem Střešňákem. Přečtěte si naši recenzi a poslechněte z archivu rozhovor, který jsme s Romanem Dostálem vysílali v březnu 2017.

Jiří Slavík: Mateřština (recenze CD)

Jiří Slavík: Mateřština (recenze CD)

13. srpna 2017, 16:54

Cenu Anděl 2016 v kategorii World Music obdržel Jiří Slavík, klasicky vzdělaný jazzový kontrabasista a skladatel, který se v tomto projektu představuje i jako hráč na řadu dalších nástrojů. Album mělo svou koncertní premiéru v červenci 2017 v Náměšti nad Oslavou (jeho protagonisty Jiřího Slavíka a Mariana Friedla doprovázeli členové VUS Ondráš) a znovu bude uvedeno na festivalu Struny podzimu v Praze. Přečtěte si naši recenzi a poslechněte ze záznamu rozhovor s Jiřím Slavíkem.

Svítání: Setkání s andělem (recenze CD)

Svítání: Setkání s andělem (recenze CD)

31. července 2017, 16:54

Brněnská skupina Svítání spojila na svém novém albu síly s lidoveckým politikem a bývalým jihomoravským hejtmanem Stanislavem Juránkem. Kapelník Jiří Fadrný totiž zhudebnil jeho verše. Přečtěte si naši recenzi a poslechněte si z archivu rozhovor s Jiřím Fadrným a Stanislavem Juránkem, který jsme vysílali v lednu 2017.

Prune: Kruhy (recenze CD)

Prune: Kruhy (recenze CD)

15. července 2017, 08:48

Prune je projekt brněnské písničkářky Lucie Krpalové. Existuje i jeho koncertní verze, nicméně album s názvem Kruhy pojala Lucie jako studiový projekt s výpomocí Martina Kyšperského. Přečtěte si naši recenzi a poslechněte z archivu rozhovor s Lucií, který jsme vysílali v únoru 2017.

Tranzan: Příběhy o životě, smrti a o tom, co je mezi tím (recenze)

Tranzan: Příběhy o životě, smrti a o tom, co je mezi tím (recenze)

12. července 2017, 23:06

Brněnská skupina Tranzan se věnuje písním s ekologickými tématy. Zajímavá je ovšem i hudební stránka její tvorby. Přečtěte si naši recenzi jejího debutového alba a poslechněte si z archivu rozhovor s jejím kapelníkem Radkem Malým.

Michal  Šeps: On přijde… (recenze CD)

Michal  Šeps: On přijde… (recenze CD)

11. července 2017, 16:04

Zpěvák Michal Šeps propojuje hudbu reggae s křesťanským poselstvím. O jeho vlastních skladbách i o úpravách písní z křesťanských zpěvníků s ním budeme hovořit v pořadu Jak se vám líbí 17. července 2017 od 19.15. Nyní si můžete přečíst recenzi jeho CD On přijde…

Katarína Máliková: Pustvopol (recenze CD)

Katarína Máliková: Pustvopol (recenze CD)

9. července 2017, 16:24

Pustvopol Kataríny Málikové patří mezi nejpozoruhodnější slovenská alba posledních let. Zcela zaslouženě za ně jeho autorka obdržela cenu Radio Head Award 2016 v kategorii Debut roku. Přečtěte si naši recenzi.

Zhasni (recenze CD)

Zhasni (recenze CD)

6. července 2017, 09:05

Skupina Zhasni z Nového Boru pojala své třetí album minimalisticky, alespoň pokud jde o název (rovná se názvu skupiny) a údaje o hráčích v bookletu (vesměs žádné). Přečtěte si naši recenzi a k ní si třeba pusťte rozhovor s Michalem Vaňkem z ledna 2017.

Miro Jilo: Hroch (recenze CD)

Miro Jilo: Hroch (recenze CD)

23. června 2017, 20:04

Slovenský písničkář Miro Jilo věnoval své nové album nejmenším posluchačům, ale nejen jim. Přečtěte si recenzi a přitom třeba poslechněte rozhovor, který s Mirem na začátku letošního roku vedl Luděk Strašák.

Bran: Beaj vat! (recenze CD)

Bran: Beaj vat! (recenze CD)

31. května 2017, 18:56

Beaj vat znamená v bretonštině Šťastnou cestu. Pražská skupina Bran hraje hudbu z Bretaně a další oblastí západní Evropy a také vlastní hudbu bretonským folklorem inspirovanou. Poslechněte si z archivu náš rozhovor s členy skupiny Vojtěchem Jindrou a Robertem Fischmannem a přečtěte si naši recenzi alba.

Marcela Kopecká

Svátek má: sv. Pius X. / Johana

Moderuje: Marcela Kopecká
NyníHudební siesta
Skladba: Velké rondo pro klavír, housle, violoncello a orchestr opus 25 (1825) - Rondeau; Autor: Voříšek Jan Václav Hugo; Dirigent: Vavřínek Stanislav; Sóla: Vonášková-Nováková  Jana - housle, Páleníček Jan - violoncello, Čechová Jitka - klavír
13.00Zprávy Proglasu, počasí
13.05Písničky
13.50Dnešek v kalendáři
14.00Pozvánky a písničky
14.30Třikrát z Proglasu: Diana...
15.00Zprávy Proglasu, počasí

Profil Jakuba Čermáka

cermaque_coloursPoslechněte si z našeho archivu profil písničkáře Jakuba Čermáka.

Regiony

Regiony

Rozhovor s Midnight Oil

MidnightOil-Hi-Res-02_mailRozhovor s australskou skupinou Midnight Oil si můžete poslechnout v našem archivu.

Kittchen vydává album coververzí

28-kittchenPísničkář Kittchen nabídl své písně kolegům.

Rozhovor se skupinou Lakuna

lakunaPoslechněte si rozhovor se skupinou Lakuna.

Ivan Hlas: Krásnej dar

hlas_krasnejPřečtěte si recenzi nového alba Ivana Hlase a jeho tria.

Anketa

Partneři

Časopis Harmonie - klasická hudba, jazz a world music