Recenze hudebních CD

Hudbu na Proglasu nevímáme jako pouhou kulisu nebo výplň mezi dalšími programovými prvky. Snažíme se i o hudební publicistiku. Jako logický doplněk našeho vysílání zveřejňujeme na tomto místě recenze těch hudebních alb, z kterých na Proglasu v poslední době nejčastěji hrajeme.

Protože recenze je „článek s názorem“, zajímá nás i váš názor na alba, o kterých píšeme. Pod většinou nových článků proto máte možnost vyjádřit své mínění v diskusi. Nebojte se toho využít.

Michal Hromek Consort: Básničky & brnkačky (recenze CD)

Michal Hromek Consort: Básničky & brnkačky (recenze CD)

9. října 2017, 10:40

Nové album kytaristy Michala Hromka a jeho skupiny sice obsahuje i několik instrumentálních skladeb, ale především se zaměřuje na písňovou tvorbu a zhudebněnou poezii.

Jiří Suchý & Jitka Molavcová: Prozpěvování (recenze CD)

Jiří Suchý & Jitka Molavcová: Prozpěvování (recenze CD)

8. října 2017, 14:42

Album Prozpěvování tvoří 22 krátkých čísel bez doprovodu hudebních nástrojů, která Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou nabízejí návštěvníkům Divadla Semafor jako bonusy po skončení představení. Obstojí také album i bez vizuálního kontaktu s umělci? Na tuto otázku se snažíme odpovědět v naší recenzi.

Only His: Přijď… (recenze CD)

Only His: Přijď… (recenze CD)

2. října 2017, 13:21

Přinášíme vám recenzi CD křesťanské hudební skupiny Only His. V naší hitparádě Kolem se toč bodovala její píseň Mým andělům. 

Beránci a vlci (recenze CD)

Beránci a vlci (recenze CD)

25. září 2017, 15:33

Na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou měl pódiovou premiéru unikátní projekt Mariana Friedla, Jitky Šuranské a hned čtyř hudebních uskupení na škále od folkloru k jazzu Beránci a vlci. Program navazuje na obdobně koncipovaný koncert Z kořenů k world music a už na samém počátku roku vyšel na CD, jehož recenzi vám nyní přinášíme. Současně s jejím čtením si můžete z archivu poslechnout rozhovor s Marianem Friedlem a Jitkou Šuranskou.

Blue Shadows (recenze CD)

Blue Shadows (recenze CD)

19. září 2017, 16:54

V projektu Blue Shadows se sešli čtyři hudebníci a autoři z různých oblastí od klasické hudby přes hudbu filmovou po jazz a alternativu. Původním cílem bylo natočení hudby k televizní minisérie, ale nakonec vznikla svébytná kapela se zajímavým rukopisem.

Petr Bende: reSTART (recenze CD)

Petr Bende: reSTART (recenze CD)

14. září 2017, 10:24

Petr Bende nazval své čtvrté album reSTART a pojal je skutečně jako nový začátek. S novým textařem se částečně vrací ke svým kořenům, aniž by se přitom zpronevěřil popovému a rockovému zvuku. Poslechněte si z archivu rozhovor, který s Petrem vedl náš  kolega Luděk Staršák, a přečtěte si naši recenzi.

Roman Dostál: Dobré nebe dobře ví (recenze CD)

Roman Dostál: Dobré nebe dobře ví (recenze CD)

16. srpna 2017, 07:07

Roman Dostál, zpěvák a klávesista skupiny Oboroh, pokračuje na svém druhém sólovém albu ve spolupráci s textařem Petrem Střešňákem. Přečtěte si naši recenzi a poslechněte z archivu rozhovor, který jsme s Romanem Dostálem vysílali v březnu 2017.

Jiří Slavík: Mateřština (recenze CD)

Jiří Slavík: Mateřština (recenze CD)

13. srpna 2017, 16:54

Cenu Anděl 2016 v kategorii World Music obdržel Jiří Slavík, klasicky vzdělaný jazzový kontrabasista a skladatel, který se v tomto projektu představuje i jako hráč na řadu dalších nástrojů. Album mělo svou koncertní premiéru v červenci 2017 v Náměšti nad Oslavou (jeho protagonisty Jiřího Slavíka a Mariana Friedla doprovázeli členové VUS Ondráš) a znovu bude uvedeno na festivalu Struny podzimu v Praze. Přečtěte si naši recenzi a poslechněte ze záznamu rozhovor s Jiřím Slavíkem.

Svítání: Setkání s andělem (recenze CD)

Svítání: Setkání s andělem (recenze CD)

31. července 2017, 16:54

Brněnská skupina Svítání spojila na svém novém albu síly s lidoveckým politikem a bývalým jihomoravským hejtmanem Stanislavem Juránkem. Kapelník Jiří Fadrný totiž zhudebnil jeho verše. Přečtěte si naši recenzi a poslechněte si z archivu rozhovor s Jiřím Fadrným a Stanislavem Juránkem, který jsme vysílali v lednu 2017.

Prune: Kruhy (recenze CD)

Prune: Kruhy (recenze CD)

15. července 2017, 08:48

Prune je projekt brněnské písničkářky Lucie Krpalové. Existuje i jeho koncertní verze, nicméně album s názvem Kruhy pojala Lucie jako studiový projekt s výpomocí Martina Kyšperského. Přečtěte si naši recenzi a poslechněte z archivu rozhovor s Lucií, který jsme vysílali v únoru 2017.