Velký redyk ovcí v areálu Valašské dědiny

Bohatý program s ukázkou tradičních jarních prací a výhonem ovcí – to nabízí v sobotu 16. května 2015 májová procházka areálem Valašské dědiny.
„Návštěvníci se mohou těšit na hospodyně a hospodáře v jednotlivých vybraných objektech muzea. Při povídání se jim mohou dívat pod ruce a přesvědčit se tak, jaké práce museli naši předci ještě v nedávné minulosti dělat. Dříve se jednalo o běžné činnosti, v současné době se povětšinou již vytratily. Některé z činností si mohou i sami návštěvníci vyzkoušet,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.
Například se jedná o stloukání másla, odstřeďování mléka, tlačení tvarohu, pečení tzv. šrotových pagáčů a další. Venku návštěvníci potkají hospodáře, kteří zpracují pohankové zrno na mlýnci kašníku, opraví potřebné nářadí, nabrousí kosu či vyrobí provazy. Hospodyně zase musí okopat zahrádku, utkat hadrový koberec, vyšít ubrus či vybělit prádlo na louce. Ovce Valašky potřebují na jaře shodit hustou a těžkou zimní vlnu, na stánisku z Rákošového bude tedy k vidění stříž ovcí a celý proces zpracování ovčí vlny. Zejména děti potěší kování koní v kovárně a mláďata různých plemen oveček a koz. Na podsíňku představí své ruční výrobky šikovní řemeslníci, např. výrobce zvonců křapáků, košíkář, výrobce dřevěných nádob a další. Ke koupi a ochutnání zde také budou domácí produkty.
PROGRAM DNE:
9.00 – otevření areálu
cca 10.30 – 11.15 - 1. výhon ovcí, v návaznosti vystoupení slovenského folklorního seskupení LIMBORA, ukázky výroby sýra, bonitace ovcí, práce s pasteveckými psy
cca 14.00 – 14.45 - 2. výhon ovcí, program. viz výše
17.00 – závěr akce
V průběhu dne oživené chalupy, ukázky tradiční rukodělné výroby, ochutnávky tradičních valašských pokrmů, jarní práce, drobný prodej domácích produktů a další
foto: archiv VPM