Folklorní okénko: Pime vínečko, dobré je
Pořad v souvislostech
Pime vínečko, dobré je
Budeme vysílat
Zeleňaj sa, bučku
Zelinka malá, kebych ťa znala. Svatojánské čarování s devaterem kvítí
Zelinka malá, kebych ťa znala. Svatojánské čarování s devaterem kvítí
Vysílali jsme
Zeleňaj sa, bučku
60 let Varmužovy cimbálové muziky
60 let Varmužovy cimbálové muziky
Audioarchiv
Letošní úroda z vinohradů už je většinou sklizená – tedy pokud si vinař nenechává hrozny dozrát na pozdní sběr nebo dokonce na takzvané ledové víno; v ulicích a na tržištích především moravských měst se nabízí burčák a z vinných sklípků voní zrající vinný mošt. Také proto vám středeční Folklorní okénko vám nabídne pořad Heleny Bretfeldové Pime vínečko, dobré je. Dozvíte se něco málo z historie pěstování vinné révy, jedné z nejstarších kulturních rostlin, na území Čech a Moravy. Zazní samozřejmě krásné písně o víně, vinohradech a zálibě v konzumaci vína v podání našich předních folklorních souborů a muzik. Nalaďte si Proglas a Folklorní okénko ve středu 11. října v 16 hodin odpoledne.
Vinná réva patří k nejstarším kulturním rostlinám v historii lidstva. Traduje se, že pěstování vinné révy k nám zavedl Karel IV - ve skutečnosti byla vinná réva a výroba vína v našich zemích rozšířena od dob Velkomoravské říše v 9. a 10. století. Tradici výroby a pití vína reflektovala odedávna i lidová kultura, proto je písní o víně, vinohradech i o jeho konzumaci celá řada. Poslechněte si pořad Heleny Bretfeldové Pime vínečko, dobré je - právě v čase, kdy nová úroda hroznů plní vinné sklepy a odevšad voní burčák.
Hrozny, z nichž se lisováním vyrábí víno, jsou produktem révy vinné (Vitis vinifera), což je rostlina z čeledi révovitých. Její plody (bobule) se používají k přímé konzumaci, k sušení a kandování a především jako surovina pro výrobu moštu, vína a dalších nápojů a také (semena) oleje. Zemědělské odvětví, které se zabývá pěstováním a zkoumáním révy vinné, se nazývá vinařství neboli enologie. Kulturní odrůdy révy vinné se pěstují v mírném pásu celé zeměkoule. Evropské odrůdy bylo domestikované v Zakavkazsku. V Česku existují dvě základní vinohradnické oblasti:česká s podoblastimi mělnickou a litoměřickou a moravská dělící se na podoblasti mikulovskou, slováckou,, velkopavlovickou a znojemskou.
Historií pěstování a zpracování vinné révy na našem území se dlouhodobě zabývá botanička a enoložka Martina Réblová, z jejíž práce budeme v pořadu citovat některá historická fakta.