Jidášky a nadívanina – to je pravá velikonoční pochutina

Jidášky a nadívanina – to je pravá velikonoční pochutina

S blížícími se Velikonocemi si ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti můžete připomenout další z tradičních jídel, která postupně mizí nejen z našich kuchyní, ale také z širokého povědomí.

Nádivka, nadívanina, bublanina, huspenina se tradičně připravovala na Zelený čtvrtek v kombinaci s prvními zelenými rostlinami, které se v přírodě objevovaly. Obvykle se tak do ní přidávaly mladé kopřivy, šťovík, ale také pažitka či petrželka. Během roku se připravovala často, v podstatě jako náhražka masa, které se však do ní po skončení půstu mohlo přidat. V současné době se často do nádivky doplňují také uzeniny.

Jidášky – sladké drobné pečivo z kynutého těsta mělo obvykle tvar různě stočené spirály a mělo připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Pečivo se sladilo medem a bylo obvyklým dárkem pro chlapce, kteří od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty chodili po vesnicích klepat.

Tyto pokrmy se můžete nejen naučit vařit, ale také ochutnat a získat malý receptář. Vstupné je 40,- Kč.

Hlavní budova muzea, Smetanovy sady 179, sobota 2. března 2013, 9.00–12.00 hodin.

Zdroj: Tisková zpráva Slováckého muzea v Uherském Hradišti

Autorkou fotografie jidášků je paní  Markéta Boháčová, na jejichž webových stránkách najdete spoustu krásných receptů a fotografií.

Radical Polish Ansambel

radical-polish-ansambel_Filipczuk-maciej_fotoMilanTesarPoslechněte si rozhovor s polskou skupinou Radical Polish Ansambel. 

Regiony

Regiony

Rozhovor v časopisu KAM v Brně

Tesar-Milan_studioRaPg2025_fotoViolaHertelovaPřečtěte si rozhovor s programovým ředitelem Proglasu Milanem Tesařem v časopisu Kam v Brně

Folk na Slovensku v roce 2024

janku_gratia-plenaPoslechněte si přehled slovenského folku v roce 2024.

Profil Jiřího Smrže

960px-Brno-Leitnerka-uvedení-alba-Kořeny-Jiřího-Smrže2013Jiří-Smrž2_wikipediePoslechněte si pořad o písničkáři Jiřím Smržovi.

Darujte Proglas!