Orchestra Baobab a Yat-Kha na Respectu 2010

28. dubna 2010 Aktuality, World music Autor: Milan Tesař

Pražský festival Respekt, exkluzivní a průkopnická přehlídka world music s 12letou tradicí, přináší i letos hudbu z dosud nezmapovaných oblastí: z Tuvy, Trinidadu, Palestiny, Etiopie nebo jižní Itálie. Největší hvězdou dvoudenní přehlídky bude senegalský Orchestra Baobab. Respect se koná v Praze na ostrově Štvanice 18. a 19. června 2010.

Program festivalu Respect 2010 (Praha, Štvanice, 18. a 19. června 2010)

Anthony Joseph & Spasm Band featuring Joe Bowie (Trinidad, UK, USA)

Free-jazz z Trinidadu, „hudební recitace“. Anthony Joseph je hudebník, novelista i rapper a nabízí skvělé koncerty, poháněné masivním funkem a spoustou free jazzové improvizace.

Trio Kazanchis (Etiopie, Francie, Holandsko)

Doménou Tria Kazanchis je živé hraní. Bubeník skupiny Fabien Duscombs má dlouholetou praxi z etiopského projektu Tigre des Platanes. Holanďan Jeroen Vissen, hráč na klávesy a saxofon, hraje též s bubeníkem Chrisem Cutlerem a americkou experimentální muzikantkou Amy Denio a navíc je znalcem filmů  Jana Švankmajera, k nimž natočil sérii alternativních soundtracků. Trio nese název čtvrti Kazantchis, v níž leží vynikající klub Fendika označovaný za „hudební srdce Addis Abeby“, jehož undergroundová vizáž harmonicky splývá s okolními slumy.

Longital (SR)

Tato dvojčlenná sestava se zvukem plné kapely se letos na jaře probojovala z Bratislavy až na největší přehlídku světové alternativy, festival SXSW v Austinu, Texasu, a její poslední album Gloria proniklo do americké distribuce. Světová média Longitalu přezdívají „kosmopolitní zvukoví designéři“, ve vlivném britském časopise  Rock n'Reel  získala Gloria pět hvězdiček a přiměla jednoho z redaktorů, aby vyjel na koncert skupiny až do Vídně.

Orchestra Baobab (Senegal)

Legenda západoafrické hudby, která se může chlubit kořeny ještě hlubšími nežli velikáni Ali Farka Toure či Youssou N'Dour. Jejich počátky sahají do zlaté éry prvních let africké nezávislosti. Dakarský klub Baobab vznikl roku 1970 z popudu vlády tehdy čerstvě samostatného Senegalu a Orchestra Baobab se stala jeho domácí kapelou.

Yat-Kha (Tuva, UK)

Yat-Kha obratně balancují mezi staletými tradicemi, punkrockem a elektronikou, díky čemuž si vysloužili označení „punk dálného Východu“. Na pražském koncertě představí skupina nový repertoár z alba Poets and Lighthouses, které Albert Kuvezin natočil jako svoji sólovou desku na skotském ostrově Jura, kam se například uchýlil anglický spisovatel George Orwell při psaní světově proslulého románu 1984.

Trio Joubran (Palestina-Izrael)

Zatímco matka bratří Joubranů vynikala ve zpívané poezii muwachahat, která má kořeny v maurské Andalusii, jejich otec je renomovaným nástrojářem a stavitelem louten, jehož zná celý arabský hudební svět. Trio absolvovalo svůj první koncert roku 2004 v pařížských Lucemburských zahradách. Další rok bratři natočili svůj debut pro světově proslulou značku Harmonia Mundi. Skupina byla nominována v hudebních cenách Django d’Or, pronikla do přísně vybíraného programu festivalů Womex a Strictly Mundial, koncertovala v exkluzivním prostředí newyorské Carnegie Hall. Respekt, jaký získala v hudebních kruzích potvrzuje i pozvání izraelského dirigenta Daniela Barenboima na koncert ve Španělsku. V londýnské hale Brixton Academy skupina vystoupila společně s Massive Attack.

Assurd (Itálie)

Assurd je jihoitalským all-star-bandem. Skupinu tvoří tři zpěvačky s divokým vzezřením a drsnými hlasy, které se na koncertech doprovázejí na perkuse i akordeon.Každá z nich je silná osobnost: majestátní Italka Lorella Monti i Enza Prestia, původem z Argentiny, zpívají a hrají na velké tamburíny, nejvíce energie má ale dáma s akordeonem stojící mezi nimi, bohémsky rozevlátá Cristina Vetrone, žena s hlasem Toma Waitse.

Mário Bihári (ČR)

Slovenský romský zpěvák, akordeonista a klavírista žijící v Česku. Byl členem skupiny KOA. Vystoupení Mária Biháriho je skloubením romské linie a písničkářské tvorby. Během jeho koncertu zní autorské staré i nové skladby, z nichž některé již téměř zlidověly, a tradiční romské čardáše. Výsledkem je náladově pestrá hudební fantazie. K tomu Mário přimíchává ohnivé koření tradičního cikánského temperamentu, k čemuž si někdy zve také hosty z řad vynikajících romských muzikantů.

(Podle oficiální tiskové zprávy)

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!