Festival Respect 2008

Tradiční festival world music přivítá v Praze interprety z Afriky, Kanady, Kambodže, Francie, Izraele, Íránu a dalších zemí.

Hlavní rubrika: World music
Rubriky: World music
Datum: 27. června 2008 od 17:00 — 28. června 2008 do 22:00
Místo: Praha, ostrov Štvanice
Organizátor: agentura Rachot

27. 6.                           

17.10 Kiva /Kanada/

18.20 Ersatzmusika /Rusko,Nemecko/

19.15 Lo Cor De La Plana /Francie/

20.30 Besh O Drom /Madarsko/

28. 6. 

14.30 Toy Vivo Trio /Izrael/  

16.20 Shanbehzadeh Ensemble /Iran/

17.30 Tanya Tagaq /Kanada/

18.40 Oumou Sangare /Mali/

20.40 Dengue Fever /Kambodza,USA/

 

Ersatzmusica /Rusko/Německo/

V Berlíně usazená Erstzmusika se skládá z muzikantů, kteří strávili velkou část svých životů v Sovětském svazu. "V bájné zemi, kde Cikáni zpívají v kožešinou obšitých holínkách, vyznavači mamonu zapíjejí vodkou zlomená srdce a kde trubadur stojí mimo zákon", píše se v bookletu jejich debutu Voice Letter. Zakladatelkou skupiny je Irina Dubrovskaja, všestranná umělkyně, která Ersatzmusiku založila v roce 2006. To, že jejich hudba nám může znít povědomě je zajisté zásluhou dalšího z členů skupiny, kterým je všestranný hudebník Leonid Soybelman, u nás dobře známý ze skupin Poza, Ne Zdhali nebo Kletka Red. Český divák se s jeho tvorbou naposledy setkal ve filmu Bohdana Slámy Štěstí, pro který napsal hudbu. I když Ersatzmusika nehraje dub, městský folk nebo minimalismus, posluchačům těchto žánrů přijde jejich hudba nečekaně blízká. Jak říká název jejich alba Voice letter, jedná se spíše o sbírku zvukových pohlednic ve zvláštním dialektu, něco jako lidskýma rukama vyrobená alternativa zvuku informačního věku.

 

Besh O DroM /Maďarsko/

Osmičlenná sestava, která se od dechovek z Balkánu liší zdravým pankáčským kořínkem i šířkou inspirace. Čerpá z Řecka, Jemenu, cikánských stylů a díky svému maďarsko-izraelskému kapelníkovi i z židovské hudby. Kombinuje cimbál se saxofony a orientálními bubny, na svědomí má totálně zdivočelé davy v Glastonbury i v Rudolstadtu, během turné v Kanadě hrála pro dvacetitisícové publikum. Nejlepší současná východoevropská skupina, která přesunula balkánskou invazi na taneční party 21. století. "Spanilá divoká jízda, která se nezdržuje pauzou na nádech," napsal o nich britský fRoots, který kapelu vybral pro svoji výroční kompilaci.

 

Lo Cor De La Plana /Francie/

O korsicke polyfonii prohlasil John Cale, ze kdyby takhle umel zpivat, prodal by svoji dusi dablu. Marseillska sestava Lo Cor De la Plana ji propojila s provensalskou tradici a berberskymi pokriky i rytmy z pohori Atlas. Jejich vystoupeni patrilo k vrcholum lonskeho veletrhu Womex v Seville.

 

Kiva /Kanada/

Kanadska zpevacka, ve svete respektovana jako prukopnik alikvotniho zpevu, ktera jako jedina cizinka  vystoupila na prehlidce hrdelnich zpevaku v Tuve, za sebou ma svetove turne s Crash Test Dummies. Kiva letosni festival zahaji a navic jako host zpestri koncert Tanyi Tagaq.

 

Dengue Fever /Kambodza,USA/ 

Sesticlenna losangeleska skupina hraje kambodzsky pop 60. let, silne ovlivneny kalifornskym surfem a psychedelii, jeho zpevackou je kambodzska pop hvezda Chhom Nimol, do zvuku se promita i hudba Bollywoodu, soul z Etiopie, a vysledek je zcela unikatni.

 

Oumou Sangare /Mali/

Kralovna zapadoafricke hudby, jedina zena srovnatelna se Salifem Keitou ci Ali Farka Tourem. V Africe se jeji kazety prodavaji po statisicich, v Evrope ma pozici kultovni hvezdy. Jeji hudba ma funkovy rytmicky tah, ale vystaci s africkymi akustickymi nastroji, ktere kombinuje s evropskymi houslemi.

 

Tanya Tagaq /Kanada/

Hrdelni zpevy inuitskych zen posunute do performance artu s doprovodem violoncella a elektroniky. Tanya Tagaq spolupracuje s Bjork, jeji hlas pronika na samou dren lidskych emoci.

 

Shanbehzadeh Ensemble /Iran/

Hrac na orientalni dudy Saeid Shanbezadeh je zaroven tanecnikem a vedoucim ritualu, ozdobou jeho rodinne skupiny je jeho syn-bubenik, ktery byl nedavno jako zazracne dite ve veku 6 let prijat na parízskou konzervator.

 

Toy Vivo Trio /Izrael/

Ustrednim nastrojem tria je citera qanun, ktera ma stejne zasadni roli jako na Zapade klavir: podle qanunu se ladi dalsi nastroje, Avshalom Farjun patri k elite virtuoznich hracu, v Izraeli ma statut prukopnika a vizionare.

 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!