Zveme do Strážnice
Ve dnech 19. a 20 září 2013 pořádá Národní ústav lidové kultury ve strážnickém skanzenu akci pod názvem „Podzim na dědině“. Tématem letošního programu je zpracování kukuřice a brambor.
Program je určen především pro školní mládež, která má možnost seznámit se tak s tradičními způsoby hospodaření a života na moravské vesnici přelomu 19. a 20 století. Ve vybraných objektech jsou jednotlivá stanoviště, kde se skupiny dětí seznamují s vybranými činnostmi závěru hospodářského roku. Naší snahou je nejen předvést odpovídající prostředí a techniky práce, které nezřídka předvádí sami pamětníci soukromého hospodaření, ale také umožnit dětem jednotlivé práce osobně vyzkoušet.
Veřejnost je do skanzenu zvána v neděli 22. září mezi 9 až 16 hodinou.
Tématem letošního programu je zpracování kukuřice a brambory. Kukuřice na Slo-vácku zvaná turecká pšenice nebo též turkyně se používala nejen na krmení husí, ale mlela se z ní mouka na chutné koláče. Z listí se vázaly kabely nebo se vyráběly různé figur-ky.
Brambory, erteple, kobzole značně obohatily náš jídelníček o nejrůznější placky, šišky, šulánky. Jedly se však také pouze vařené, na loupačku nebo se pekly v popelu. Brambory sloužily i k výrobě škrobu na tužení oděvních součástek, nebo se z nich mohla vykrajovat tis-kátka, kterými se zdobily stěny v kuchyni a síni. Celý program doplní téma ovoce, jeho zpracování a různé druhy využití.
Téma vinohradů, vinné révy a hroznů je vzhledem k zaměření muzea trvalou součástí prezentace. Ve strážnickém regionu mělo totiž vinohradnictví tak silnou a dlouhodobou tradici, že trvale ovlivnilo tvářnost krajiny i způsob života lidí. Návštěvníci se mohou seznámit se základními způsoby pěstování vinné révy, jejího obdělávání a především pak sběru a zpracování.
Program bude obohacen o tradiční jarmark regionálních produktů, ochutnávku burčáků a hodový průvod v podání souboru Míkovjan z Míkovic. To vše bude doplněno soutěžemi, dovednostními úkoly, s možností vyzkoušet si vybrané činnosti.