Podzim na poli a v chalupě

Naši předkové, staříčci a stařenky se od jara lopotili na svých kamenitých políčkách s očekáváním dobré sklizně. Tuto sobotu (14. září) se ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zaměří na sklizeň zemáků – brambor a jejich využití při přípravě tradičních pokrmů.
Čeká vás také ochutnávka jídel z brambor v chalupě z Velkých Karlovic – Miloňova. V usedlosti z Nového Hrozenkova čp. 10 vám hospodyně připraví na zelných listech podlesníky a ve vedlejším domě se budou péct placky z vařených brambor na plotně sporáku.
Jak se na Valašsku říká, nebylo by roboty, aby se při ní nezpívalo. Začalo se na „vesno“ při prvních pracích na poli se celý kraj od Javorníků až za Hostýnské vrchy ozýval zpěvem, po celé léto až do pozdního podzimu. Tradiční náladu navodí gajdoš Petr Sovják z Neubuze spolu s hudeckou muzikou Pazúr, která zahraje jak k práci, tak hostům pro potěšení.