Hrách a kroupy, to není hloupý!
Již čtrnáctý tvořivý program z cyklu „Tvoříme v muzeu“, proběhne v sobotu 3. listopadu 2012 v hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti a bude věnován dalšímu z tradičních pokrmů lidové kuchyně Slovácka.
V minulosti patřily luštěniny a obiloviny k důležitým součástem jídelníčku a hospodyně často připravovaly jídla z krup a fazole či hrachu zvané manželstvo, šumajstr, kočičí vdávání, či kočičí svatba. S přípravou tradičních pokrmů, které v minulosti nechyběly na stolech v selských staveních i chudých chaloupkách, vás opět seznámí na slovo vzaté kuchařky.
Téměř zapomenutou obilninou, která se díky trendům spojeným se zdravou výživou dostává znovu do našeho jídelníčku, je pohanka, ze které se v lidové kuchyni připravovaly kaše, placky i chléb v těch nejchudších krajích si díky svým výživovým hodnotám hledá opět cestu na naše stoly. Dnes z ní umí hospodyňky vyčarovat buchty, bábovky i přílohu k masu.
S přípravou těchto tradičních pokrmů, které v minulosti nechyběly na stolech v selských staveních i chudých chaloupkách, vás opět seznámí na slovo vzaté kuchařky.
Každý z návštěvníků navíc opět dostane jen pro tuto akci vytvořený receptář vybraných předpisů na tyto tradiční pokrmy. Vstupné je 30 Kč.
Hlavní budova Slováckého muzea, Smetanovy sady 179,
sobota 3. listopadu 2012, 9.00–12.00 hodin.