Hanácké slovácko s chutí

27. července 2012 Folklor a dechovka

Tak se jmenuje gastronomická soutěž organizovaná Hustopečskou chasou, která si klade za cíl znovuobjevení typických jídel Hanáckého Slovácka, oživení starých specialit, které si zaslouží na návrat na jídelní lístky místních restaurací a pomohou oživit slávu gastronomie místního regionu.

Občanské sdružení Hustopečská chasa v rámci projektu „Hustopeče v pohybu“ podpořeným Nadací Vodafone Česká republika zahájila soutěž a sběr tradičních receptů Hanáckého Slovácka. Nejlepší recepty budou odměněny a budou zařazeny do kuchařky, která bude vydána začátkem prosince.

„Nápad sebrat recepty a vydat kuchařku vznikl zcela spontánně při přípravě projektu, který je zacílen na udržení místních tradic. Právě gastronomie se s tradicí snoubí. Bylo nám líto, že dnes kdejaké malé dítě dokáže skoro zpaměti objednat anglickým zaklínadlem v řetězci fastfoodů, ale například přesňáky, šumajstr, pyry, pirohy, guliváry nebo kedlubnové zelí už si dnes pamatuje málokdo a jaké to byly dobroty, které babičky vařily.“ říká jeden z organizátorů Miroslav Prchal.

Zájemci o účast v soutěži mohou své recepty, které např. zdědili po maminkách, babičkách a prababičkách, přihlásit prostřednictvím formuláře na webových stránkách www.hustopecskachasa.cz, nebo poštou na adresu Hustopečská chasa, Polní 5, 693 01 Hustopeče, do konce července. U každého receptu se bude hodnotit jeho originalita a kvalita, použití lokálních surovin a také jeho historie případně příběh receptu.

„Dlouho jsme také řešili otázku, jak vyhodnotit ty nejlepší recepty, protože nikdo z nás není gastronomickým odborníkem. Obrátili jsme se na šéfa Pražského kulinářského institutu, pana Romana Vaňka, který nám doporučil odborníka na slovo vzatého právě na tradiční moravskou gastronomii, pana Mirka Horáka, organizátora podobné soutěže „Jak šmakuje Moravskoslezsko“, který je zároveň šéfem nejvyhlášenější restaurace na Valašsku – Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích“ dodává Prchal.

Uzávěrka přihlášek s recepty je 31. 7. 2012. Následně budou recepty vyhodnoceny odborníkem gastronomie. V září proběhne tisková konference, kdy bude uvařeno deset nejlepších receptů a zástupci médií budou moci ochutnat a udělit cenu médií. Veřejnost bude moci od září hlasovat na internetu a vybrat nejlepší na cenu veřejnosti. Vše vyvrcholí koncem listopadu a v prosinci, kdy bude slavnostně představena Kuchařka tradičních receptů Hanáckého Slovácka, budou ochutnány veřejností a oceněny nejlepší recepty.

„V našem regionu je především jednička víno. Pokud k vínu dokážeme nabídnout i tradiční, a hlavně, poctivé a kvalitní jídlo, budou na nás lidé, a zvláště turisté, mile vzpomínat a rádi se do našeho regionu vracet. Tímto projektem chceme také oslovit místní restaurace a nabídnout možnost partnerské spolupráce a dostat tak recepty i na stoly v restauracích“ dodává Pavel Košulič, vinař a spoluorganizátor soutěže.

Pravidla soutěže, harmonogram a další informace naleznete na webových stránkách Hustopečské chasy www.hustopecskachasa.cz.

Pravidla soutěže.pdf

 

Rozhovor v časopisu KAM v Brně

Tesar-Milan_studioRaPg2025_fotoViolaHertelovaPřečtěte si rozhovor s programovým ředitelem Proglasu Milanem Tesařem v časopisu Kam v Brně

Regiony

Regiony

Folk na Slovensku v roce 2024

janku_gratia-plenaPoslechněte si přehled slovenského folku v roce 2024.

Profil Jiřího Smrže

960px-Brno-Leitnerka-uvedení-alba-Kořeny-Jiřího-Smrže2013Jiří-Smrž2_wikipediePoslechněte si pořad o písničkáři Jiřím Smržovi.

Darujte Proglas!