Rozhovor s Martinou Trchovou: 27. 7. 2010

Rozhovor s Martinou Trchovou: 27. 7. 2010
22. července 2010 Folk, Aktuality Autor: Milan Tesař

Písničkářka Martina Trchová je držitelkou Interpretační a Autorské Porty a Krtečka z festivalu Zahrada z roku 2004. Nyní jí vyšlo druhé album Takhle ve mně vyjou vlci, které natočila v triu s Patrikem Henelem (kytara) a Radkem Polívkou (kontrabas). Rozhovor se všemi třemi protagonisty uvedeme v pořadu Jak se vám líbí v úterý 27. července od 19.15.

Martina Trchová a Patrik Henel na festivalu Zahrada 2010 Martina Trchová je jedna z nejtalentovanějších písničkářek z generace těch, které se objevily po roce 2000. Pod názvem Takhle ve mně vyjou vlci vyšlo letos v dubnu její druhé CD, na kterém se dále podíleli Martinini spoluhráči Patrik Henel a Radek Polívka. Třináct písní, hudebně postavených na zpěvu, kytaře a kontrabasu, textově odráží tematiku lidské svobody, vztahů a motivů města. Za většinou aranží stojí kytarista Henel, režisérské role se ujal kapelník Jablkoně Michal Němec, který s sebou přivedl i další hosty včetně dalších dvou členů Jablkoně – Petra Chlouby (bicí) a Johnnyho Jůdla (fagot).

Publicista Vladimír Vlasák píše: „Líbezný, avšak vnitřně neklidný hlas Martiny Trchové na sebe váže symbolické textové obrazy a vše se dobře propojuje se vzdušnou, pružnou hudbou doprovodné sestavy. Znamenité album.“

Pavel Klusák v recenzi pro Lidové noviny pro změnu píše: „Křehkost a pevnost – vlastnosti porcelánu. Taková charakteristika mě napadá nad albem Takhle ve mně vyjou vlci, které právě dokončila a vydává 27letá písničkářka Martina Trchová.“ Žánrově album klade někam mezi folk a moderní šanson a pokračuje: „Tohle striktně akustické album je výsostnou podobou folku,  který se nebojí hledat svou novou identitu pro 21. století. Koneckonců stejně jako všichni, kdo se spolu s Martinou Trchovou rozhlížejí, co si v dnešní době počít s mužskými a ženskými rolemi.“

Martina Trchová začínala v roce 2000 s kapelou Vzdušné zámky. V roce 2001 už jako sólistka zvítězila na Folkovém kvítku a o tři roky později – v duu s flétnistkou Karolínou Skalníkovou – vyhrála dvě Porty a také Krtka na Zahradě. Její první album Čerstvě natřeno vyšlo v roce 2005 a autorka je natočila ve spolupráci se Zdeňkem Vřešťálem v roli producenta.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!