Smažte podle libosti – fašankové sladkosti!

25. února 2014 Masopust

V cyklu „Tvoříme v muzeu“ se tentokrát ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti zaměří na masopustní pečivo. Masopustem, který se konal šest týdnů před Velikonocemi, končila doba muzik, zábav a všech světských radovánek. Popeleční středou začínalo čtyřicetidenní období půstu. V minulosti se půst poctivě dodržoval, proto si lidé chtěli ještě do poslední chvíle užít zpěvu, tance a jídla. Hospodyňky se snažily co nejlépe pohostit příchozí fašančáry.

Právě tradiční fašankové sladkosti budou mít návštěvníci možnost ochutnat v rámci 24. pokračování cyklu „Tvoříme v muzeu“. Sobotní dopoledne provoní muzeum smažené koblihyboží milosti, které byly nejčastějším masopustním pečivem.

Boží milosti se smažily, některé hospodyňky však uměly připravit i pečené. Ke starému typu pohoštění pak vedle milostí patřily také dnes již méně známé trubičky z kynutého koblihového těsta plněné ušlehaným sněhem. Trubičky se pak smažily stejně jako koblihy. Dalším neobvyklým druhem pečiva byly smažené růže – obdoba božích milostí, tvořené řídkým těstem, do kterého se namáčela kovová forma.

Pokud máte rádi fašankové sladkosti a chtěli byste si je připravit doma, tak zavítejte v sobotu 1. března 2014 od 9 do 12 hodin do Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Pro každého návštěvníka bude připraven tradiční receptář, kde najdete i recepty, které se do dopoledního smažení nevlezou.

Hlavní budova Slováckého muzea v Uherském Hradišti, Smetanovy sady 179.

Rozhovor v časopisu KAM v Brně

Tesar-Milan_studioRaPg2025_fotoViolaHertelovaPřečtěte si rozhovor s programovým ředitelem Proglasu Milanem Tesařem v časopisu Kam v Brně

Regiony

Regiony

Folk na Slovensku v roce 2024

janku_gratia-plenaPoslechněte si přehled slovenského folku v roce 2024.

Profil Jiřího Smrže

960px-Brno-Leitnerka-uvedení-alba-Kořeny-Jiřího-Smrže2013Jiří-Smrž2_wikipediePoslechněte si pořad o písničkáři Jiřím Smržovi.

Darujte Proglas!