Tři hráči na niněry na Folkových prázdninách 2015

25. června 2015 Aktuality, World music Autor: Milan Tesař

Hosty Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou budou letos tři evropští hráči na niněry – Valentin Clastrier z Francie, Germán Díaz ze Španělska a Matthias Loibner z Německa. Představí se jak v samostatných nočních recitálech, tak jako trio v hlavním festivalovém programu.

Valentin Clastrier z Francie, nositel řádu Rytíř umění, patří k nepřehlédnutelným osobnostem novodobých dějin niněry. S virtuozitou a hráčskou technikou považovanou dosud za nemožnou, dosáhl u elektroakustické niněry nového zvuku. Zkombinoval lidové inspirace s jazzovou improvizací, hravě dokázal, že niněra je nástroj vhodný k nejrůznějším experimentům, a na svých přelomových albech nabídl hudbu, o které neměl nikdo dosud tušení nebo vůbec nepředpokládal, že by ji mohl rozeznít nástroj roztáčený klikou.

Nejznámější španělský hráč Germán Díaz niněru zapojil do dění ve své neobyčejné hudební laboratoři Método Cardiofónico. Uvedl nástroj do další moderní dimenze – použil staré gramofonové nahrávky Dr. Iriarteho ze 40. let, zaznamenávající tep lidského srdce. Vytvářejí rytmický základ skladeb, jejichž kompletní zvuk doplňují neméně archaické „nástroje“: mechanická hrací skříňka a flašinet, dopředu naprogramované jako dříve děrovanými papírovými páskami. Díaz svůj podivuhodný „orchestr“ spouští během hry na niněru nožními pedály a po ruce má také looper. K fascinujícímu vyznění přispívají Germánovi dlouholetí spoluhráči: hobojista Benxamin Otero a hráč na tubu a trubku David J. Herrington.

Matthias Loibner z Německa hraje podle mnohých na niněru doslova neslýchaným způsobem. Velmi často se s ní také noří do meditace se sedmičlenným mužským gregoriánským sborem Wiener Choralschola, zaměřujícím se také na ranou křesťanskou polyfonii. Niněru tak při společném hledání ráje – In Paradisum – vracejí do chrámových prostor a k její původní roli církevního nástroje.

27.7. Valentin Clastrier (kaple sv. Anny po skončení hlavního večerního koncertu)
28.7. Germán Díaz & Método Cardiofónico (zámecká knihovna po skončení hlavního večerního koncertu)
29.7. Matthias Loibner & Wiener Choralschola – In Paradisum (kostel sv. Jana Křtitele po skončení hlavního večerního koncertu)

30.7. „Tři niněry“ – v rámci hlavního festivalového programu

---------------------------------------------------------------------------

30. Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou – PROGRAM

od 25. července do 1. srpna 2015

Program ke stažení: leták v PDF 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!