Střípky ze Zahrady 2009

3. září 2009 Aktuality, World music, Folk Autor: Milan Tesař

Ještě jednou se vracíme k festivalu Zahrada 2009, který proběhl na začátku července v Náměšti na Hané. Přečtěte si několik drobných postřehů redaktora Proglasu Milan Tesaře.

Kilty, hříva, nosy

Jako nepříteli uniforem a společenských oděvů je mi na folku sympatické, že žádné stejnokroje nevyžaduje. Vždyť i maskáče už jsou nejen na Zahradě dávno v menšině. Přesto každý rok se zájmem sleduji, zda se některá z kapel pokusí prosadit i skrze zajímavý dress code. Nepochybuji, že skupině Navostro k vítězství v soutěži letos dopomohly i slušivé kilty. Podobně u I.C.Q. zabrala oranžová trika a klaunské nosy. Jen Zdeněk Němeček, jehož Quanti minoris jsem Krtka hodně přál, zřejmě nepřesvědčil své spoluhráče, aby si pořídili podobně mohutnou hřívu, jako má on.

Nejsou dudy jako dudy

Dudy jsou nástroj rozšířený v různých formách od západní Evropy po Írán či Indii. Ve světě nejznámější varianta, dudy skotské, se od českých dud nebo moravských gajd (a také od loketních dud irských) liší především tím, že se do nich fouká ústy. Porovnávat jste mohli během soutěže o Krtky: Navostro používají dudy skotské, Gajdošká muzika ze Starého Poddvorova dává pochopitelně přednost moravské variantě.

Kosmonaut na Zámku

Velkým objevem posledního roku je pro mne brněnské trio Nevermore & Kosmonaut v čele s písničkářem Michalem „Kosmonautem“ Šimíčkem. Na rozdíl od předkola Porty se této kapele bohužel příliš nepovedlo vystoupení na Konkursu Zahrady v Kuřimi, a tak jsme se s Nevermore v Náměšti nesetkali. Kosmonaut sám se však na scéně Zámek objevil, a sice v rámci programu Textové dílny Slávka Janouška. Pokud se Slávkova textařská platforma objeví i na příští Zahradě, doporučuji jednotlivé její členy sledovat. Kosmonaut, jeho žena Lada Šimíčková, Kuba Horák ze Zhasni… to všechno jsou výrazné osobnosti, jejichž tvorba za pozornost stojí.

Mezinárodní veletrh

S oblibou o Zahradě mluvím jako o veletrhu. Nikde jinde totiž nepotkáte takové množství starých či nových známých na relativně omezeném prostoru. Letos jsem toho využil víc než v minulých letech a točil jsem pro rádio rozhovory plánované i neplánované. K nejsilnějším náhodným zážitkům patřilo krátké setkání s kubánským kytaristou Arturem Fuertem, kterého jsem původně – prostřednictvím jeho přátel Nezmarů – jen požádal o CD. „Dělal jsem s Nezmary rozhovor, zmínili jsme se i o vás, potřeboval bych v rádiu pustit některou vaši skladbu,“ říkám mu. „A tak natočte rozhovor i se mnou,“ nabídl se trošku neskromně, avšak sympaticky, Fuerte. A tomu se samozřejmě nedalo odolat…

Tady jsme, bavte nás…

„Tak tady jsme, bavte nás,“ to je věta z notoricky známého refrénu písně Smells Like Teen Spirit americké skupiny Nirvana. A já se přiznám, že zrovna na nejkomornější scéně Zahrady bych tuto píseň rozhodně nečekal. Písničkářka Hanka Kopřivová, kterou mimochodem znám od jejích brněnských studií medicíny a od její rockové minulosti v kapele Downbelow, zahrála na Zámku Nirvanu tak přesvědčivě a originálně, že jsem nemohl nežasnout. Základní kytarový riff napodobila hlasem, jednotlivé stopy postupně zpívala, v reálném čase nahrávala a vrstvila přes sebe, až navodila iluzi bohatého zvuku… v jedné osobě! Právě Hančin recitál pro mne byl jedním z vrcholů Zahrady. I když víc než k Nirvaně bych její naléhavý projev u kláves přirovnal k neméně dobré Tori Amos.

Raději nevážit

I když na Zahradě zatím chybí indická nebo africká kuchyně, která už prorazila na jiné festivaly, výběr občerstvovacích stanic je úctyhodný. Já zůstávám už několik let za sebou věrný asijským nudlím a chutnému zelí s klobásou, avšak stánky se zájmem obcházím každý rok a sleduji, co je kde nového. A protože se vedle chuti rozhoduji také podle ceny, vytvořil jsem si jedno základní pravidlo: Zásadně na Zahradě nekupovat žádné jídlo na váhu. Snad až na výjimky, které jsem ještě nezaregistroval, totiž vychází vážené pokrmy v poměru množsví versus cena nejhůř.

NyníHudební kompas
Píseň: Piroslik az alma (2023); Interpret: Napfonat; Album: Napfonat: Harmatcseppben él a világ bennem
14:30Odpolední proud
15:00Zprávy ČRo Plus
15:10Modlitba Korunky k Božímu...
15:30Odpolední proud
16:00Oktáva
17:00Hlavní zpravodajská...

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!