Brněnské gospelové dny 2014

29. září 2014 Aktuality Autor: Milan Tesař

Pátý ročník Brněnských gospelových dnů se uskuteční v termínu od 7. do 12. října 2014. Tato kulturní událost přiblíží Brňanům osobitý hudební žánr – moderní gospel, který vychází z tradice a kultury amerických černochů, ale již řadu let je s velkou oblibou rozvíjen také v evropských zemích.

Program začne v úterý 7. října akcí Gospel pro všechny. Půjde o večerní zpívání spirituálů a jednodušších gospel songů pro širokou veřejnost pod vedením souboru Brno Gospel Choir v inspirativním prostoru novorenesančního kostela Svaté rodiny na Grohově ulici.

Víkendová gospelová dílna se loni setkala s velkým ohlasem všech účinkujících. Letos ji opět povede  zkušený dánský sbormistr a zpěvák Rune Herholdt. Dánsko je v současné době evropskou gospelovou velmocí a šíří se odtud na jih nové trendy. Vrcholem a zároveň slavnostním zakončením celé události bude nedělní koncert.

Gospelová dílna bude probíhat v pátek 10. října (od 17 hodin) a dále pak po celou sobotu v centru Maják na Lesné (Dusíkova 5, Brno). V neděli 12. října dopoledne bude zkoušení pokračovat v Sále Břetislava Bakaly v Bílém domě (Žerotínovo náměstí 6, Brno). Zde se také v podvečer od 17 hodin uskuteční závěrečný koncert Brněnských gospelových dní Gospel Evening. Na koncertě vystoupí Brno Gospel Choir a jedinečný sbor složený z účastníků zmíněné víkendové dílny. Více informací naleznete na stránkách www.brnogospel.cz/bgd, na nichž se můžete přihlásit k účasti na dílně anebo si rezervovat vstupenky na Gospel Evening. Gospelová dílna je přístupna širší veřejnosti, přihlásit se může každý zájemce, ať už má s gospelem či sborovým zpěvem zkušenosti či ne.

Pořadateli letošních Brněnských gospelových dnů jsou Brno Gospel Choir a Turistické informační centrum města Brna. Manažerkou Brněnských gospelových dní je Zuzana Petlanová (sbormistryně a zakladatelka Brno Gospel Choir).

NyníDopolední proud - Folklor
Písnička: Dyž ně na tú vojnu verbovali; Já su synek; Bude moja žena; Sóla: Trávníček Marek, Sbor muziky; Soubor: Šmytec; CD: Levandula, ženský sbor z Čejkovic
11:00Čtení na pokračování
11:24Dopolední proud
11:57Myšlenka na den
12:00Polední modlitba
12:05Hudební siesta
13:00Zprávy ČRo Plus

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!