Naše tipy: Co posloucháme v únoru 2011

21. února 2011 Archiv článků hudba Autor: Milan Tesař

Podruhé je tu rozšířená rubrika Naše tipy – Co posloucháme. Tentokrát budou o své oblíbené muzice hovořit písničkář Petr Linhart, IT specialista Radia Proglas Jakub Marek a své tipy přidá jako vždy i hudební redaktor Milan Tesař.

Tipy Petra Linharta

Caine. Mnozí ho mohou znát jako bubeníka plzeňské postpunkové Znouzectnosti, ale jeho repertoár se s jeho domovskou kapelou nekryje, naopak spíše protíná. Písně směřované k Bohu jsou v Cainově podání velmi šťastným propojením energie, originality a v tomto žánru zcela neobvyklého humoru. Caine – toť pravý misionář. Vlastně Myšionář! Naposledy jsem Caina potkal při jeho koncertu v rámci cyklu Třináctého na třináctce a rád si ho občas doma znovu poslechnu – třeba na jeho novém albu Nadosah.

Jiří Nohel a kapela Žalozpěv. Jiřího jsem poprvé spatřil v televizním pořadu Přidej se, kde jakožto lesní odborník velmi poutavě a svébytně mluvil o rozpadajících se lesích smrkových monokultur. A také kterak zanechat našim potomkům les lepší, nežli byl ten, který jsme zdědili. Pak se mi dostala do ruky dvě vlastním nákladem vydaná CD Žalozpěvu, kapely, v jejímž čele Jiří stojí – jedno nazvané ...za krajinu  a novější Čarosmutnění.  Baví mě zvlášť to první, okouzluje mě jeho opravdovost a přirozenost. A taky jim to moc pěkně hraje, lehce a neokázale.

Leonard Cohen. Už to budou pomalu dva roky, kdy jsem viděl jeho úchvatné pražské vystoupení, tedy se k němu rád a znovu vracím díky DVD Live in London, ze kterého dýchá podobná atmosféra. Nádherný zvuk a aranže kapely s neobyčejně širokou škálou hlasů a nástrojů, nápadité ač jednoduché nasvícení, přiřazující každé písni jeden barevný odstín. Dokonalý starý pán Leonard. Pohádka.

Jiří Smrž. S Jiřím se nejčastěji potkávám také live, obvykle na nějakém společném hraní v okruhu Osamělých písničkářů. Pokaždé jeho set sleduju z řad publika a pokaždé mě některá z jeho písní dojme strašlivou přesností a výstižností, která je Jiřímu tak vlastní, ať už zpívá o zmarněném vztahu nebo o zmarňované době. Těším se na příští desku.

Neil Young. Le Noise. Fascinuje mě nejen ten nádherně zvazbený zvuk v podstatě „osamělého“ písničkáře, ale hlavně jak účelně a pokorně tenhle efektní kabát slouží tomu hlavnímu – dobře napsané písničce na nemnoho akordů. Je skvělé, že to pořád nějak jde!

A na závěr jedna píseň a jedno video:

Panenka na kraji nebe. Písnička od opravdu nadaného Jiřího Šponara patří k nejlepším písním, které jsem v poslední době slyšel. Vyšla na druhém dílu Kašpárka v rohlíku nazvaném Kašpárek navždy. Zpívá jí tam nádherně  David Koller.

Dzdzysto / Deštivo, klip k písni z alba Eternal Seekers s Lenkou Dusilovou. Občanská válka nebo ještě něco děsivějšího? Ne, jenom Silvestr na Václaváku v přímém přenosu.

Tipy Jakuba Marka

Genesis – Selling England by the Pound (Charisma 1973, progresivní rock) – páté studiové album skupiny, jejíž tvorbu v rozmezí let 1970–80 řadím na nejvyšší příčky oblíbenosti v mém pomyslném hudebním žebříčku. Kromě zmíněného alba doporučuji i Trespass (1970), Nursery Cryme (1971), Foxtrot (1972) a A Trick of the Tail (1976), jakož i Wind & Wuthering (1976) a ...And Then There Were Three... (1978)

Kaltenecker Trio  Shantansz (vlastní náklad 2005, jazz/elektro) – je úchvatné poslouchat, co a jak předvádějí klávesista Zsolt Kaltenecker, baskytarista Péter Papesch a bubeník Gergő Borlai (a ještě úchvatnější je je při tom pozorovat, posuďte sami: http://www.youtube.com/watch?v=Wp41viFT1p0).

Aziza Mustafa Zadeh  Dance of Fire (Columbia 1995, jazz) – na tomto albu azerbajdžánské klavíristky, zpěvačky a skladatelky se kromě ní podílelo mnoho muzikantů zvučných jmen, například kytarista Al Di Meola, baskytarista Stanley Clarke, saxofonista Bill Evans nebo bubeník Omar Hakim.

Porcupine Tree  In Absentia (Lava 2002, progresivní rock/metal) – zatím předpředpředposlední album této britské těžko-přesně-hudebně-zařaditelné skupiny.

Carlton Pearson  Precious Memories (Word Entertainment 1997, gospel) – živá dávka tradičního černošského gospelu.

Hezekiah Walker & LFC  Souled Out (Verity 2008, gospel) – současný černošský gospel. Mimochodem pokud si chcete takovýto gospel zazpívat, můžete se zúčastnit některého z gospelových workshopů u nás, ať už v Praze, Brně nebo Plzni. Většinou se jedná o víkend, během kterého se účastníci naučí několik písní, které pak zazpívají na závěrečném koncertě – vypadá to pak třeba takhle: http://www.youtube.com/watch?v=BaB5wpnCEl8.

Tomáš Dvořák  Machinarium Soundtrack (2009, ambient/elektro) – úžasný hudební doprovod k úžasné hře Machinarium (+ bonus).

Äl Jawala  Lost in Manele (Soulfire Artists 2008, world music) – německý kvintet hrající něco mezi balkánským soulem a dancebeatem.

Johann Sebastian Bach  Koncert pro čtyři cembala a moll, BWV 1065 (1735, vážná hudba) – kdo by neznal Johanna Sebastiana Bacha, žejo…

Tipy Milana Tesaře

Garcia: Before Dawn. Ať už dopadnou žánrové ceny Anděl 23. února jakkoli, pro mne je nejlepší domácí deskou roku v žánru world music druhé album Katky García, Luboše Maliny a jejich společné kapely. Od starých skotských písní po autorskou tvorbu, ale vždy krásný zpěv a originální hudební doprovod.

Santana: Guitar Heaven. Ne všechny úpravy slavných rockových hitů se Carlosu Santanovi a jeho kapele povedly, ale minimálně kvůli krásné While My Guitar Gently Weeps se zpěvačkou India.arie nebo Under The Bridge s Andym Vargasem má toto hardrockové album smysl.

Jan Spálený: Zpráva odeslána. Album plné příběhů z nemocničního prostředí, o vážně nemocných lidech, z nichž někteří už nejsou mezi námi. Album, do jehož kontextu organicky zapadá píseň Zuzany Navarové i výpůjčka od Pepy Streichla. Krásné texty Petra Linharta a podmanivý „nemocný“ zpěv Jana Spáleného. A úchvaný slogan: „Každý by plakal, kdyby pravda byla jiná, kdyby nebylo nebe.“

Zuzana Homolová: Čas odchádza z domu. Dvojalbum, na němž jsem se podílel přípravou obsáhlého sleeve-notu, vzpomínek Zuzany Homolové, Vladimíra Merty a Jana Hrubého, týkajících se vzniku tohoto jejich společného projektu. Jde o reedici prvního alba této výborné slovenské písničkářky, které vyšlo v roce 1989. Nové vydání obsahuje navíc dvě písně ze singlu ze 70. let a také bonusový disk s původní verzí alba, jak ji zamýšleli právě aranžéři Merta a Hrubý – ještě před finálními zvukovými úpravami ve studiích Opusu.

James Harries: Growing Pains. Britský písničkář usazený v Česku své nové album nahrával v jednom kostele v Kalifornii. Doprovodná kapela se rekrutovala z přátel ve stylu „kdo měl čas“. Výsledkem je silné a autentické album, složené především z klidných písní, jak si chrámové prostředí vyžádalo.

Bob Dylan: The Original Mono Recordings. Co dodat. Souborná edice prvních osmi řadových alb Boba Dylana. Podrobnosti najdete v samostatném článku.

 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!