Jánošíkův dukát 2009

Festival slovenského folkloru v Rožnově pod RAdhoštěm. Více na www.janosikovdukat.fos.cz.

Hlavní rubrika: Folklor
Rubriky: Folklor
Datum: 7. srpna 2009 — 9. srpna 2009
Místo: Rožnov pod RAdhoštěm
Organizátor: *

Z oficiální tiskové zprávy Folklorního sdružení:

O víkendu od 7. do 9 srpna 2009 budou ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm znít líbezné i temperamentní slovenské melodie. Ve stylovém prostředí Dřevěného městečka se koná 11. ročník Mezinárodního festivalu slovenského folkloru v České republice JÁNOŠÍKOV DUKÁT 2009, jehož hlavními pořadateli jsou Obec Slovákov v České republice,  Folklorní sdružení Púčik z Brna, Folklorní sdružení České republiky a Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Záštitu nad festivalem i letos převzali ministr kultury ČR Václav Riedlbauch, minister kultúry SR Marek Maďarič a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.          

           Na festival přijede 20 folklorních souborů (což představuje na 700 účinkujících) - především z České republiky, které se věnují jevištnímu zpracování slovenských lidových písní, tanců a hudby. Hosty budou samozřejmě i soubory ze Slovenska, a také krajanské folklorní soubory a lidové hudby z Rumunska, Maďarska, Srbska a kolektivy, které u nás reprezentují jiné národnostní menšiny.

            V pátečním zahajovacím programu „Z maľovanej truhlice“ váspřivítá ve skanzenu Folklorní klub Omladina z Košic, folklorní soubor Družba z Trenčína a Považan z Povážské Bystrice. Všichni zájemci o tanec a dobrou náladu se potom sejdou „Pri hudákoch“.

            Živou pozvánkou bude sobotní dopolední Roztančené náměstí v Rožnově a krojovaný průvod účinkujících. Ve 14,00 hodin v programu „Zahrajme sa…“ uvidíte dětské folklorní soubory, a potom už se budou na pódiu Komorního amfiteátru Dřevěného městečka střídat naše i zahraniční kolektivy. Jeden ze sobotních programů nazvali jeho tvůrci „Žijeme v jednej zemi“ a představí se v něm zástupci národnostních menšin žijících v naší republice (kromě Slováků to letos budou např. Bulhaři, Řekové, Romové a Poláci). Program „Od Tatier k Šumave“, jak už napovídá název,společně vytvoří folklorní soubory z České republiky a Slovenska a  Hostia naši milí“ je pořad slovenských krajanských souborů. I letos nebude na festivalu chybět populární mezinárodní soutěž v činnosti, která byla v minulosti výsadou hospodyněk, a to „Mistrovství Valašského království ve stloukání másla“, a zábavný program „Od buka do buka“, v němž změří svoji dovednost Jánošíci z Čech, Moravy, Slovenska i ze světa, jmenovci slavného slovenského zbojníka. 

                Pro návštěvníky, kteří se přijedou nejenom podívat, ale třeba se i něčemu přiučit, je na sobotní poledne připravena „Fujarôčka moja“ aneb malá škola hry na pastýřské hudební nástroje (na fujaru, píšťalky a koncovky bude vyučovat zkušený výrobce a muzikant Drahoš Daloš z Lehoty pri Nitre se synem) a „Živá klenotnica“  -  malá škola tanců z Trenčínska (pod pedagogickým vedením Andrey Boráňové z Trenčína).

            V neděli bude pódium patřit jak programu cimbálových muzik a lidových hudeb, tak i letošním jubilantům a jejich gratulantům. Třídenní setkání souborů, folkloristů a milovníků slovenského lidového umění vyvrcholí v neděli v 15 hodin slavnostním galakoncertem „Z rodného kraja“.

            Na jarmarku lidových řemesel uvidíte zblízka opravdové mistry lidového řemesla při práci a třeba si i některou z činností vlastníma rukama vyzkoušíte. A na své si přijdou i gurmáni, protože po dobu celého festivalu připravil hostinec Na posledním groši dny slovenské, maďarské, polské a české kuchyně.

           

         Mezinárodní festival slovenského folkloru Jánošíkov dukát je součástí projektu Návrat ke karpatským tradicím – obnova kulturních tradic v česko-slovenském příhraničí. Tento projekt byl podpořen Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj z Programu příhraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007-2013 SPOLEČNĚ BEZ HRANIC.

* * * *

Mezinárodný festival slovenského folklóru

Slovenská menšina v ČR rozvíja svoju národnú kultúru rôznymi formami. Neoddeliteľnú súčasť kultúrneho dedičstva každého národa tvorí tradičná ľudová kultúra, ktorú rozvíjajú folklórne súbory.

V rôznych miestach ČR pôsobia folklórne súbory, ktorých členovia (dnes už väčšinou Česi) sa venujú slovenskému folklóru. Ich aktivity si zaslúžia nielen obdiv a úctu, ale i ochranu a podporu. Prostriedkom takejto podpory je aj Medzinárodný festival slovenského folklóru, ktorý je významným príspevkom k uplatňovaniu zásad UNESCO "Doporučenie k ochrane tradičnej ľudovej kultúry a folklóru" z roku 1989.

Poslaním festivalu je rozvíjať pozitívny vzťah (hlavne mladých ľudí) k tradičnej slovenskej ľudovej kultúre svojho národa, podnecovať tvorivé schopnosti aktivistov folklóru žijúcich a pôsobiacich v ČR. Vytvoriť priestor pre rozvoj spolupráce a výmenu skúseností medzi folklórnymi súbormi. Prehĺbiť vzájomné kontakty medzi folklórnym hnutím na Slovensku a folklórnym hnutím v Českej republike, oboznámiť širokú divácku verejnosť s tvorbou folklórnych súborov, ktorí rozvíjajú a zachovávajú slovenské ľudové umenie. V neposlednom rade vytvoriť platformu k nadväzovaniu medzinárodných kontaktov so súbormi v zahraničí, ktoré rozvíjajú a spracovávajú slovenské ľudové umenie. Na festivale dostávajú priestor i iné národnostné menšiny žijúce v ČR a to predovšetkým formou vystúpení kolektívov ktoré spracovávajú folklór danej národnostnej menšiny (rómska menšina, maďarská menšina, poľská menšina, grécka menšina, bulharská menšina a ďalšie).

Súčasťou programu festivalu je i stretnutie remeselníkov a prezentácia ľudových remesiel. Ukážky tradičných ľudovoumeleckých remesiel sú obohatením pre návštevníkov festivalu, ktorým poskytne príležitosť vidieť na vlastné oči pracovať majstrov ľudového remesla. Zámerom nie je len poskytnúť priestor na prezentáciu výrobcom ľudovo-umeleckých predmetov alebo oživenie výroby, ale povýšiť ju na príležitosť k obohateniu domácich i zahraničných návštevníkov o poznanie krásy tradičnej ľudovo-umeleckej výroby a vnímať ju ako nenahraditeľné ľudové kultúrne bohatstvo. K prezentácií ľudového remesla predpokladáme osloviť remeselníkov zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Českej republiky.

Pre návštevníkov festivalu pripravujeme i gastronomické špeciality a tradičné jedlá z Maďarska, Poľska, Slovenska i z Českej republiky.

Spracovávanie a interpretácia ľudových tradícií privádza súčasného človeka ku koreňom jeho bytia. Dáva človeku pocit kontinuity a zmyslu vlastného života. Ľudové umenie v sebe skrýva trvalé, pozitívne mravné hodnoty, patrí všetkým bez rozdielu národnosti, rasy alebo náboženstva.

Programová štruktúra  MFSF Jánošíkov dukát

Piatok

19.30 hod.     Komorný amfiteáter - Drevené mestečko

                       Slávnostné otvorenie festivalu  

21.00 hod.     Areál Dreveného mestečka

                       PRI HUDÁKOCH

                       Stretnutie mladých folkloristov a milovníkov ľudového umenia pri ľudových hudbách 

Sobota  

10.00 hod.     nám. T. G. Masaryka

                       ROZTANČENÉ NÁMESTIE

                       Živá pozvánka na festivalové programy. 

10.45 hod.      RIEKA RADOSTI

                        Sprievod zúčastnených folklórnych súborov, hudieb a sólistov z nám. T. G. Masaryka na

                        Komorný amfiteáter v Drevenom mestečku  

11.30 hod.      Pódium Pod lipou  - Drevené mestečko

                        ŽIVÁ KLENOTNICA

                        Malá škola tancov

13.00 hod.      Janíkova stodola  - Drevené mestečko

                        FUJARÔČKA MOJA

                        Malá škola hry na pastierske hudobné nástroje

14.00 hod.      Komorný amfiteáter  - Drevené mestečko

                        ZAHRAJME SA NA...

                        Program detských folklórnych súborov 

16.00 hod.      Komorný amfiteáter  - Drevené mestečko

                        ŽIJEME V JEDNEJ  ZEMI

                        Program súborov národnostných menšín žijúcich v ČR 

18.00 hod.      Komorný amfiteáter  - Drevené mestečko

                       OD TATIER  K ŠUMAVE...

                       Program folklórnych súborov z Českej republiky, spracovávajúcich slovenský folklór  

19.30 hod.     Komorný amfiteáter  - Drevené mestečko

                       HOSTIA NAŠI MILÍ

                       Program zahraničných krajanských folklórnych súborov a hostí 

21.00 hod.     Komorný amfiteáter  - Drevené mestečko

                       MAJSTROVSTVÁ VALAŠSKÉHO KRÁĽOVSTVAV  MÚTENÍ MASLA

                       V mútení masla sa stretnú zástupcovia Višegradskej štvorky. 

                       OD BUKA DO BUKA...

                       Veselo i vážne o zbojníkoch a Jánošíkovi, stretnutie Jánošíkov zo Slovenska, Moravy a Čiech 

22.30 hod.     Komorný amfiteáter  - Drevené mestečko

                       FOLKLORNÍČEK PRE DOSPELÝCH  

24.00 hod.     Areál Dreveného mestečka 

                       O POLNOCI PRI MUZIKE

                       Zábava pri ľudových hudbách 

Nedeľa

10.00 hod.     Pódium Pod lipou  - Drevené mestečko

                       HRAJTE MI, HUSLIČKY

                       Program ľudových hudieb 

12.30 hod.     Komorný amfiteáter  - Drevené mestečko

                       ŽIVIO – NAŠI JUBILANTI

                       Program jubilujúcich súborov 

15.00 hod.     Komorný amfiteáter  - Drevené mestečko

                       Z RODNÉHO KRAJA

                       Slávnostný galaprogram   

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!