Pečení chleba v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí
Národopisný krúžek Dolněmčan si Vás dovoluje pozvat na 13. ročník Pečení chleba, který se uskuteční v sobotu 18.6. 2022 od 14 do 18 hodin Na Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí.
Přijďte ochutnat chléb, tak jak ho pekly naše babičky.
V programu vystoupí Dětský národopisný krúžek Dolněmčánek, Ženský pěvecký sbor Tetičky z Dolněmčí, Mužský pěvecký sbor Dolněmčané, Ženský sborek Dolněmčanu, Folklorní studio Buchlovice, Cimbálová muzika Rubáš.
Muzeum Na Mlýně
V roce 1998 byla dokončena rekonstrukce starého mlýna, jehož budova dnes zčásti slouží jako pivnice a část byla vybavena původními dochovanými nástroji, které mlýnu věnovali obyvatelé obce. A od 5.9. 2020 je v Muzeu Na Mlýně otevřena expozice i unikátní sbírky, díky nimž lze uceleně prezentovat vývoj osídlení na území obce od paleolitu až po středověk. Archeologická expozice v Dolním Němčí je postavena na sběratelských nálezech amatérského archeologa Milana Daňka.
Jedná se o pozoruhodnou památku lidové architektury, zapsanou ve státním seznamu památek. Jde o soubor budov vodního mlýna na Oklukách, vybudovaných v 18. století a dochovaných ve hmotách i ve vnějším výrazu.
Jak to všechno začalo
Petr Klein s Martinem Matušem obnovili činnost folkloru v obci Dolní Němčí a prostřednictvím Dolněmčanu do dědiny vrátili pečení chleba, vaření trnek, vánoční koledování i dožínky.
V prostorách starého mlýna se každoročně vždy v první zářijovou sobotu vaří trnky (rozumějte povidla). Když jsme si všimli, že tu máme i plně funkční kachlovou pec, rozhodli jsme se jednou v době Vánoc, že ji vyzkoušíme přímo k pečení, nejen k topení. Sešli jsme se, rozpálili pec a každá dívka ze souboru přinesla namísené těsto podle receptu, který jí dala její maminka nebo babička.
Chleby byly vskutku povedené.
Tato událost nám vnukla myšlenku v pečení chleba pokračovat a dala základ naší tradici. Již třináctým rokem se stále snažíme techniku pečení vylepšovat.
Jak to vlastně probíhá?
Základem je zatopit v peci. O to se starají kluci ze souboru, kteří od pěti hodin od rána topí. Důležité bylo zjistit možnosti pece. Ze začátku jsme nevěděli, jak dlouho se peče, jaký druh dřeva je nejlepší, ani jak dlouho nechat chleba péct. Na to všechno jsme v průběhu let museli přijít sami.
Teplota pece je velmi důležitá. Požadavky na teplotu se liší pec od pece. V té naší žádný teploměr ani termostat nemáme. Proto zjišťujeme teplotu tak, že počkáme, až jsou stěny rozpálené doběla, a pak postupujeme stejně jako dřívější generace. Upečeme na zkoušku malý kousek chleba-tzv. "podplameňák". Pokud se spálí do zhruba pěti minut, tak je pec přehřátá. Pokud se s chlebem nic nestane, je pec rozpálená málo.
Do pece se vejde max. dvanáct chlebů, průměr je však 8 bochníků.
Důležité bylo rovněž sjednotit recepturu. I přestože existuje nespočet různých speciálních ingrediencí, rozhodli jsme se držet hesla "v jednoduchosti je krása". Mísení probíhá hromadně, nadělají se kilové bochánky a pak se čeká, až pěkně nakynou. Výsledkem je výborný chléb s poctivou kůrkou. Ostatně, přesvědčte se sami. Přijeďte jej ochutnat !
(Článek nám poskytl pan Michal Klein, který nás zároveň na tuto akci pozval. Děkujeme!)