Vsetínský krpec 2016

Čtyřdenní Mezinárodní folklorní festival VSETÍNSKÝ KRPEC 2016 se koná od 30. června do 3. července ve Vsetíně. Přijďte "ochutnat Valašsko." Jeho devátý ročník představuje své zahraniční hosty ze Slovenska, Polska, Srbska a Jižní Koreje.

Polský folklor ve Vsetíně představí Folklorní skupina písní a tanců Siemianowice, která má ve svém bohatém a různorodém repertoáru nejen klasické lidové tance, ale i další národní a regionální tance v bohatě zdobených národních kostýmech. Soubor má více jak stoletou tradici. Dokladem jeho vysoké umělecké úrovně je akreditace organizací CIOF, která přijímá jen ty nejlepší folklorní soubory.

Ze srbského města Užice zavítá do Vsetína Ensemble ERA, který s sebou přiveze kus balkánského temperamentu. Sdružení bylo založeno v roce 2002 s cílem prezentovat národní kulturu a tradice. Na svém kontě má však již řadu ocenění a ve vedení sdružení velmi schopné umělecké manažery. Vystoupení souboru odráží mentalitu lidí ze svého regionu, jejich zvyky, kostýmy a samozřejmě písně a tance. Ensemble ERA patří k jednomu ze tří nejlepších souborů v Srbsku. Vedle vynikajících choreografií a bohatého reoertoáru, který zahrnuje písně a tance ze všech folklorních regionů Srbska, poukazuje také na bohatost a originalitu srbských krojů.

Slovenský Folklorní soubor Nadšenci humornou formou zpracovává tradiční lidový materiál trenčínského regionu. Rádi ve svých vystoupeních experimentují, odevzdávají kus sebe a přenáší pozitivní energii z jeviště do hlediště. V současnosti čítá soubor na 35 členů. Navzdory své krátké historii (2007) má za sebou soubor řadu úspěšných vystoupení doma i v zahraničí. Kromě své vlastní pódiové prezentace se věnují také přípravě a režii scénických programů a projektů pro vzdělávání dětí mateřských škol. Pravidelně organizují výuku lidových tanců formou „Tanečných domov“ pro širokou veřejnost.

Návštěvníci Vsetínského krpce se mohou těšit na exotická vystoupení souboru W-Times z Jižní Koreje. V rámci tradičního nedělního dopoledního programu s názvem „Vsetínský krpeček“ vystoupí také dva dětské soubory ze zahraničí. Slovenský soubor Hájenka, který vznikl roku 1988 v Bratislavě-Petržalke, a jejichž vystoupení doprovází dětská muzička Jarabinka. Repertoár souboru je složený z tanců, písní, zvyků a her z různých regionů západního a středního Slovenska. V současnosti Hájenku navštěvuje přibližně 100 dětí ve věku od 6 do 15 roků. Druhým zahraničním hostem dětského pořadu bude maďarský soubor Béri Balogh Ádám z Körmendu.

 

 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!