Souznění 2014

16. ročník mezinárodního festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel se koná ve dnech 11. - 16. prosince 2014 ve Václavovicích, Frýdku-Místku, Kozlovicích a Ostravě.

„Souznění objevuje, rozvíjí a postupně představuje jednak bohaté zvyky vymezené dobou adventu a Vánoc, ale zároveň také tradice duchovní a religiózní,“ přibližuje zásadní festivalový rys organizátor akce Zdeněk Tofel.

www.souzneni-festival.czO úvodní koncert letošního ročníku se 11. prosince postará Martin Chodúr.  Ostravského hudebníka doprovodí v malebném kostele ve Václavovicích kapela MACH5 a navíc si s ním zapěje desetičlenný gospelový sbor.

Jako obvykle dostane během Souznění prostor také duchovní hudba. V kostele svatého Jana a Pavla ve Frýdku-Místku tak 12. prosince vystoupí seskupení SOCIETAS INCOGNITORUM. Jeho umělecké zaměření připomíná významného skladatele Giovanni Battista Alouisiho (cca 1600 - 1665), který přinesl na Moravu z Itálie nový hudební styl nazvaný později baroko.

Festivalový kolotoč se pak naplno roztočí v Kozlovicích, kde 13. prosince bude oblíbený vánoční jarmark opět přehlídkou originality a neotřelých nápadů. Svou zručnost a řemeslnou šikovnost totiž ukážou lidoví řemeslníci. Pestrý hudební šálek zamíchají například hosté z Moldavska TALANCUTA. Ze slovenského Strečna zavítají na Souznění komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS a ženská spevácka skupina ZVONICA, z Oravské Poľhory pak dětská gajdošská muzika BESKYD, z jižních Čech Prácheňský soubor písní a tanců ze Strakonic, z Ostravy cimbálová muzika KONOPJAN a z Frýdku-Místku DFS ONDRÁŠEK. Na domácí folklorní notu pak zahrají a zazpívají Dětský soubor Valášek, SLPT Valašský vojvoda, cimbálová muzika Konopjan, Dechová hudba Kozlovice a Divadelní společnost Kozlovice atd.  V kostele sv. Michaela a sv. Barbory se představí Zpěváčci a BROLN, který v rozšířeném obsazení nabídne se svými sólisty pastýřskou mši s ryze moravskou melodikou Missa pastoralis in C boemica.

Následně se Souznění se svým Galakoncertem přesune 14. prosince do ostravského Domu kultury města Ostravy. Finále bude patřit Danu Bártovi a jeho projektu Illustratosphere.

Návštěvníci zároveň nahlédnou do bohaté a nevšední folklorní kuchyně moldavského seskupení TALANCUTA, kozlovického Valašského vojvody a Prácheňského souboru písní a tanců ze Strakonic, které doplní komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS. Jeho doménou je naopak renesanční hudba. V Domě kultury města Ostravy představí své umění také tvůrci uměleckých řemesel z domova i zahraničí.

Podrobný program festivalu Souznění naleznete na www.souzneni-festival.cz.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!