Slyšte, lidé! – Ženy v českém folku 2016

Slyšte, lidé! – Ženy v českém folku 2016
12. června 2016 Aktuality, Alternativní hudba, Folk Autor: Milan Tesař

V aktuálním vydání týdeníku Slyšte, lidé! se věnujeme ženám v českém folku. Upozorníme vás na některá nová alba českých písničkářek, zpěvaček a dívčích nebo ženských skupin. Těšit se můžete například na Danu Houdkovou, Iamme Candlewick, Pavlushu Eu Kha Lynté, na skupinu Děvčice, na Lucii Dobrovodskou, Zuzanu Zemanovou nebo na ukázku z úplně nového alba Martiny Trchové. Pořad si můžete poslechnout v repríze v úterý 14. června 2016 od 16.55. A najdete jej také v našem audioarchivu.

Zpívající autorka Helena Kostelníková je ze Slatinic u Olomouce a vedle písní se věnuje také výtvarnému umění. Na minialbu Továrna na sny ji doprovázejí Rudolf Vybíralík nebo Michael Vašíček, ale písně jsou všechny její autorské.

Před deseti lety se začala na folkových soutěžích objevovat písničkářka Dana Houdková, v té době už matka tří dětí. Dana, která zabodovala například v soutěži Notování, není pozoruhodná jen díky své autorské tvorbě s výraznými texty. Intenzivně vede Kurzy zpívání, ve kterých se zaměřuje na takzvané nezpěváky. Na svých webových stránkách kurzy-zpívani.cz uvádí: „Ve zpěvu nám většinou brání právě to, že nezpíváme čistě. To ale není důvod nechat se umlčet. Důležité je především chtít zpívat. Když do zpěvu dáte své srdce a odvahu otevřít něco, co dlouho spalo, je napůl vyhráno. Pak už zbývá jen vykročit na cestu k objevení svého hlasu. A na té Vás budu ráda provázet. Jednoduše se naučíte, jak to udělat, aby váš hlas pracoval podle vašich představ.“ Dana Houdková nedávno vydala své první oficiální album s názvem Zmatkyzemě.

V Podolí u Uherského Hradiště už více než 10 let působí skupina Děvčice v čele s Radkou Ondrejkovou. Prošly například soutěží interpretů do 18 let Brána. Dnes jsou Děvčice o něco málo starší, i když to neplatí o všech členkách. Skupina má sice v repertoáru i převzaté a lidové písně, ale přednost dává vlastnímu repertoáru. Hlavní autorkou je kapelnice Radka, texty píše její otec Josef Ondrejka. V nástrojovém obsazení mají Děvčice kytaru, baskytaru, cimbál, housle, violu, flétnu, cajón a mandolínu a k tomu až čtyřhlasý zpěv. První album s názvem Rada tančím, ráda piju Děvčice vydaly v roce 2012. Na konci roku 2015 přibyl další titul, CD s názvem 10 let.

Písničkářka Martina Trchová je vítězkou Zahrady písničkářů, Interpretační i Autorské Porty. Svou aktuální tvorbou však folkový žánr přesahuje, což dokládá její nové album Holobyt. Nahrála je se svým Triem, které tvoří kytarista Patrik Henel, kontrabasista Radomír Polívka a bubeník Petr Chlouba. Mezi hosty figurují Bharata Rajnošek, který nahrál trubku, saxofony a další dechové nástroje, nebo Mário Bihári s akordeonem. Publicista Ondřej Bezr o albu píše: „Martina Trchová tentokrát oproti předchozím dvěma albům nepozvala do studia zkušeného externího producenta. Zřejmě dozrála k přesvědčení, že už je zkušená natolik, že produkci zvládne vlastními silami, samozřejmě ve spolupráci s hudebníky ze svého tria. A toto sebevědomí nebylo liché: album zní skutečně velmi dobře a také vybočuje z písničkářského standardu.“ A dodává: „Zcela zásadní je tu zvýšený důraz na hudební složku, rozšíření stylového záběru a také zprůraznění soundu – některé písně jsou vlastně docela tvrdé, rockové.“ Vašek Müller, ředitel festivalu Hradecký slunovrat, ve své recenzi píše: „Martina Trchová není povahou rebel. Neřeší rozpory s Bohem, politiku, nepíše protestsongy, její svět jsou barvy, je to malířka. Ale v těch vybroušených a působivých textech pod povrchem probublává napětí a strach inteligentní a velmi talentované ženy, která si musí každý kousek štěstí vybojovat.“

Pavla Marianová je jméno léta spojené se skupinou Klíč, která vznikla v roce 1982, v roce 1988 získala cenu diváků ve finále Porty, v roce 1990 Autorskou Portu a v roce 1992 Zlatou Portu. První sólové album Pavly Marianové vyšlo v roce 2007 pod názvem Nářek a obsahovalo romské písně. Až druhé CD Radosti bolesti z roku 2015 přineslo zpěvaččin původní repertoár. Pavla Marianová se tedy na této desce představuje jako zralá zpěvačka a nově také autorka, které ovšem jako producent a vydavatel výrazně asistoval její manžel Jaroslav Marian. Folkový muzikant Tomáš Doug Machalík o novém albu říká: „Pavla Marianová výborně zpívá a navíc se dokáže ubránit manýrám, což je velké plus. Její jedinečný hlas spolu s aranžemi písní a vlastně i jejich stavbou do jisté míry evokuje skupinu Klíč, výběr témat a zpracování textů však s historizujícím folkem nemá mnoho společného.“

Představujeme si zpěvačky zkušené, ověnčené cenami, i začínající. Spíše do této druhé kategorie spadá Kristýna Lištiaková z Ostravy. Loni na podzim natočila minialbum se sedmi písněmi, nazvané In Between. Vydala je pod hlavičkou Kristýna Lištiaková & band a členy bandu jsou baskytarista a kytarista Marek Pauček, který je také autorem dvou písní, a hráč na perkuse Martin Jurkovský. Letos v dubnu kapela zahrála živě ve studiu Proglasu.

Další česká písničkářka si říká Iamme Candlewick, ale vlastním jménem se jmenuje Andrea Čermák Knotková. V roce 2013 natočila album I Am You a nyní spojila své síly se svým manželem, písničkářem Jakubem Čermákem, a společně připravili krásné CD s názvem Gravitace. „Oba jsme dost tvrdohlaví a máme o tom, co chceme, dost jasnou představu. Takže byl docela problém najít společnou řeč,“ říká Jakub. Základ desky vznikal během roku 2015 na dlouhé rodinné cestě s roční dcerkou po Evropě. Album je tedy jakousi hudební obdobou filmových road movie. Ještě během cesty se na nahrávku dostalo několik hostujících hudebníků z různých zemí a doma potom konečné verze písní mohli dotvořit producenti a muzikanti jako Martin Kyšperský, Martin Tvrdý nebo Tomáš Háček.

Další žena, kterou jsem zaznamenal ještě na ženských folkových soutěžích, se jmenuje Lucie Dobrovodská, za svobodna Lucka Faltýnková. Některé písně ze své rané písničkářské dráhy si přinesla i do své aktuální kapely, které říká Lucie Dobrovodská & Paka. Ta však zdaleka není čistě folková – naopak, písničkářské prvky se zde prolínají s funkem, popem a rockem. S texty Lucii pomohly další dvě ženy – Jarmila Machačová a Monika Smetanová. Sama Lucie své album na webu označuje jako „nejpestřejší desku posledních let“, což s trochou nadsázky platí jak o obalu s pestrými ptačími péry, tak o písních samotných. Lucie se za ta léta strávená na pódiích s kytarou propracovala k poznání, že svou hudbou chce v první řadě bavit. Že chce hrát písně svižné, rytmické, výrazné, zpěvné. Písně, které si její fanoušci budou prozpěvovat s ní. Písně, při kterých se občas i zasmějete, ale které nikdy nesklouznout pod laťku dobrého vkusu.

Skupina Přelet MS ze západních Čech vznikla v roce 2005, nejprve jako kvarteto, ale po většinu své existence působí jako trio. Přelet MS je držitelem Krtka z festivalu Zahrada. Dámy zpočátku čerpaly především ze zpěvníků Žalmana, Nezmarů, Nerezu a Spirituál kvintetu, ale už jejich první album Kabinetní kousek z roku 2011 bylo z podstatné části autorské. Na novém CD, které se jmenuje Parádní medicína, převažuje vlastní tvorba kapelnice Romany Tomáškové s texty například od Milana Jablonského nebo Jaroslava Síbrta. Kromě toho kapela hraje písně západočeského trampského barda Bédi Šedifky, Petra Merxbauera ze skupiny Strašlivá podívaná nebo Blanky Prudilové z někdejší trampské skupiny Pupkáči. A v neposlední řadě Přelet MS dál zhudebňuje básničky pro děti od Emanuela Frynty a Jiřího Žáčka. Doplňme, že kapelnice Romana Tomášková je zkušená muzikanta, především baskytaristka, známá ze skupiny Toman a lesní panna, Z II. mízy Vojty Zíchy nebo ze spolupráce s Pavlínou Jíšovou.

Duo LeDva tvoří Vojtěch Nejedlý a Sára Friedlaenderová. Píšou o sobě: „Jeden je málo a tři jsou moc. A tak jsme dva. Protože to je tak akorát. On je kluk a ona je holka.“ Tím pádem by toto duo patřilo spíše do pořadu o smíšených dvojicích. Ale když se do písní z alba Level Complete zaposloucháte, dáte mi za pravdu, že Sářin hlas je zde opravdu výrazný.

Album Sama sebou natočila písničkářka Pavlusha Eu Kha Lynthé se svými hosty. Důležitou roli měl na albu především Lubomír Staš, který je autorem aranží na pomezí folku a popu a nahrál kytary, baskytaru, klavír, syntezátory a automatické bicí. V jednotlivých skladbách pak hrají Zuzana Jirglová na violoncello, Karel Jirgl na trubku, Radim Přidal na kytaru a konečně na syntezátor Michal Smolan, který se podílel i na zvuku alba. Nahrávka vznikla na podzim 2015 a CD vyšlo na jaře 2016.

Zuzana Zemanová je skladatelka, textařka, šansoniérka, zpěvačka a také akordeonistka, i když v současné době na koncertech hrává se svým dvorním akordeonistou Jaromírem Žižkou. Zuzana Zemanová žije v Brně, má za sebou pěveckou průpravu ve sborech, vedle akordeonu hraje také na kytaru. Texty píše os střední školy, od roku 2000 do roku 2010 pak se svým manželem Alešem Zemanem jako Zemanovo divadlo odehráli 2500 představení pro děti po celé republice. O své tvorbě zpěvačka říká: „Moje hudba jde napříč žánrovým spektrem. Každý posluchač si v písních najde svůj šálek. Ráda hudbou vystihuji náladu daného tématu písně. Tím umocňuji sílu textu, který považuji za stěžejní.“

V závěru  pořadu nám bude hrát olomoucká skupina Bujabéza s výraznou zpěvačkou Zuzanou Mimrovou. Znát ji mimochodem můžete i ze skupiny Marien a z dalších projektů. Třetí CD skupiny Bujabéza se jmenuje  Před odletem.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!