Slyšte, lidé! – Ze studia Proglasu 2016

18. srpna 2016 Aktuality, Blues, Folk Autor: Milan Tesař

Proglas se od ostatních rádií liší mimo jiné tím, že kapely a písničkáři mohou hrát živě přímo v našem studiu. Každý rok v rámci pořadu Jak se vám líbí uvádíme několik desítek takových koncertů. Některé z nich si připomeneme v aktuálním vydání pořadu Slyšte, lidé! Uslyšíte v něm například maďarskou skupinu Spliff 447, Květy, swingové Django Sisters nebo smyčcový Nostalgia Quartet. Poslouchejte v sobotu 20. srpna 2016 od 19.15 nebo v úterý 23. srpna od 16.55.

Ateliér je mladá skupina z Brna, která se představila v roce 2015 v brněnském kole Porty. V čele Ateliéru stojí hráč na marimbu Tomáš Kovanda a zpěvák a kytarista Matěj Štrunc, syn Dalibora a Katky Štruncových ze skupin Cimbal Classic a Javory. Ateliér hrál na Proglasu v září 2015. 

Kaplan’s Friends Blues Band je skupina z Českých Budějovic, která používá originální Hammondovy varhany s takzvanou Leslie bednou. Nástroj patří Vladimíru Kaplanovi, kapelníkovi, který ovšem sám hraje na kytaru. Má za sebou minulost v rockové kapele My Dry Willow, ale později pověsil autorskou tvorbu na hřebík a dnes hraje s partou přátel sobě pro radost bluesové standardy.

Z Valašska k nám do studia cestovala v květnu 2016 skupina Tabásek & Partyja. Pavel Tabásek, vlastním příjmením Kovář, je úspěšný i jako písničkář – získal cenu v celostátní soutěži písničkářů na Folkové růži v Jindřichově Hradci. Se svou kapelou, původně nazvanou Tabáskova partyja, natočil v roce 2009 první album Chci zas cítit léto. Druhá deska s názvem Můžeme plout vznikla až o šest let později. Skupina, jak píšeme v recenzi, „nabízí solidně připravený folkrockový střední proud, který má šanci oslovit širokou vrstvu posluchačů“. Dosvědčila to i svým živým vystoupením.

Z východní části Moravy, konkrétně ze Zlína, přijela do pořadu Jak se vám líbí skupina K.a P.P.R. Objevila se už před lety na festivalu Zahrada, ale výrazně na sebe upozornila v roce 2015 na chřibsko-karpatském oblastním kole Porty. Skupina vznikla v roce 2007 a hraje akustický folk s prvky country a bluegrassu.

Dívčí trojhlasy ve stylu někdejší americké skupiny Andrews Sisters a k tomu doprovod swingové kapely. To je brněnská skupina Django Sisters, která u nás ve studiu vystoupila v dubnu 2016. Pořad moderoval Radek Habáň a posluchačům se tato třičtvrtěhodinka se starou swingovou hudbou velmi líbila.

Folkrocková Lee Banda z Jednovnic na Blanensku v čele s výbornou autorkou a zpěvačkou Mijou Peterkovou u nás měla hrát živě už v září 2014. Kvůli nemoci několika členů z toho nakonec byl „jen“ rozhovor s pouštěním ukázek z tehdy úplně nového alba Záhir. Na jaře 2016 se nám však Lee Banda znovu přihlásila s tím, že má nové písně a že bychom tedy mohli koncert ze studia konečně realizovat. A tak se také stalo.

Jedna z nejzajímavější kapel, které u nás ve studiu kdy hrály, se jmenuje Spliff 447. Jedná se o skupinu slovenských Maďarů z Komárna, která hraje směs folku, rocku, world music, alternativní hudby, blues a hiphopu. To vše s akustickými nástroji a v maďarštině, kterou budete po chvíli poslechu možná tak jako já považovat za zvukomalebnou.

Brněnské Květy mají na svém kontě několik Andělů a dalších cen, ale do studia Proglas se jejich členové rádi vracejí. Ostatně kapelník Květů Martin Kyšperský nám už několik let vypomáhá s moderováním těchto pořadů. Martin si u nás ve studiu už dvakrát zahrál sólově, se svým projektem Biorchestr u nás vystoupil bubeník Květů Aleš Pilgr a opět Martin Kyšperský vystoupil u nás na Proglasu také v duu se zpěvačkou Ľubicou Christophory. Celé Květy pak u nás hrály v roce 2006 a znovu o devět let později, kdy měly čerstvě na svém kontě výbornou desku Miláček slunce. Ta letos získala Anděla a skončila na druhém místě v anketě Proglasu o nejlepší album roku 2015.

Z Plzně k nám do Brna v lednu 2016 přijela skupina Fregata a nebylo to mimochodem poprvé. Jsou skupiny, které se do našeho studia rády vracejí a Fregata k nim patří. Poprvé si u nás zahrála v roce 2004, znovu v roce 2009 a tentokrát to tedy bylo potřetí. Mimochodem Fregata vznikla už v roce 1993.

Ještě o dva roky starší než plzeňská Fregata je brněnský Nostalgia Quartet – vznikl v roce 1991 a i tento soubor přichází do Proglasu hrát pravidelně, vždy po pěti letech. Přivítali jsme jej v letech 2001, 2006, 2011 a znovu v březnu 2016. Nostalgia Quartet je smyčcové kvarteto klasického obsazení, které však hraje jazzový repertoár. Na začátku 90. let, kdy soubor vznikl, tento model vůbec nebyl obvyklý. A to ani ve světě, kde o čtyři roky starší Turtle Island String Quartet Davida Balakrishnana působil jako zjevení. Dnes je situace trochu jiná, ale Notalgia Quartet, složený z profesionálních muzikantů z oblasti vážné hudby, si zachovává svou kvalitu. Hraje jak ragtimy nebo jazzové standardy, tak modernější repertoár.

Slovak Blues Project je skupina spojená s naším partnerským serverem BluesMusic.sk. V pořadu Jak se vám líbí vám pravidelně přinášíme novinky ze světa blues právě ve spolupráci s tímto webem, který zastupuje slovenský kytarista Ľuboš Beňa. Slovak Blues Project je jedním z jeho novějších hudebních projektů. Je to skupina, která spojuje hudebníky různých generací. Nejde vlastně o kapelu v pravém slova smyslu. Jednotliví hudebníci na pódiu hrají v duu, v triu, samostatně, s hosty – tak, jak to která píseň vyžaduje. Základní sestavu vedle Ľuboše Beni tvoří kytarista Palo Hrnčirík a mladá zpěvačka a kytaristka Barbora Černá. Skupina se krátce po svém vzniku na jaře 2016 přihlásila do soutěže Blues Aperitiv v Šumperku a tuto soutěž vyhrála. Jedno z jejích prvních vystoupení bylo u nás ve studiu.

Kapely si přicházejí zahrát do našeho studia z různých důvodů. Některé chtějí poprvé předvést a zaznamenat materiál, který zatím nikde oficiálně nevyšel. Jiné chtějí už vydané písně předvést v nových verzích – třeba akusticky. V případě brněnské folkové skupiny D.N.A. šlo o kombinaci dvou důvodů. Kapela, která má na svém kontě vítězství z Porty, chtěla představit několik nových písní, které vznikly až po natočení jejího zatím jediného alba Na úsvitu, a za druhé se přišla úplně poprvé představit se svým novým členem, Ondrou Bojanovským. Jinak D.N.A. tvoří kytarista Vítek Dvořáček a čtyři mladé dámy – Tereza Šperková, Lenka Ručková, Barbora Lidmilová a Patricie Theimerová.

Josef Gušlbauer má pestré portfolio projektů – věnuje se například židovské hudbě ve formaci Menorah. Nás však zaujalo jeho sólové CD Stověžaté blues, na kterém zpívá nejen o Praze a o blues, ale také třeba o lístku do nebe, o vločce nebo o staronové synagoze.

Pořad zakončíme ukázkou z tvorby dívčího tria Veka z Boskovic. Mladé dámy na sebe upozornily na jihomoravském kole Porty 2016, z kterého postoupily do celostátních kol interpretační i autorské soutěže. Ovšem na Proglasu hrály ještě dříve. Kolega Martin Kyšperský je pro nás objevil už na podzim 2015.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!