Slyšte, lidé!: vánoční hudební novinky 2012

23. prosince 2012 Aktuality, Folk Autor: Milan Tesař

Ve svátečním vydání pořadu Slyšte, lidé! vám nabídneme přehled vánočních hudebních alb, která vyšla v roce 2012. Hovořit budeme o skupině Devítka, o souboru Chorea Bohemica, o skladateli Jaroslavu Šimíčkovi nebo o slovenské zpěvačce Kataríně Koščové. Uslyšíte také úplně nové vánoční písně Jiřího Smrže, Oskara Petra, amerického baskytaristy Jaymeho Lewise a skupin Yellow Sisters, Žalozpěv a Dareband. Poslouchejte v úterý 25. prosince od 16.55 nebo v repríze v sobotu 29. prosince v 19.15.

Pořad zahájíme dvěma ukázkami z vánočního alba folkové skupiny Devítka, které dostalo název U Ježíška 9. Obsahuje především autorské písně kapelníka Honzy Brože, ale také dva přetextované tradicionály, jednu báseň Jaroslava Seiferta zhudebněnou Karlem Plíhalem, píseň Ave, kterou na konci 60. let zpíval Waldemar Matuška a konečně píseň Vánoční od Karla Kryla, ke které si Honza Brož připsal jednu sloku.

Autory vánočního cyklu Ať rosa z nebes sestoupí jsou Jaroslav Šimíček a Petr Motýl. Album nahrál wrgha POWU orchestra v čele s pianistou a učitelem jazzu Tomášem Sýkorou. Jaroslav Šimíček je kontrabasista, kapelník Orchestru Sester Havelkových, bývalý spoluhráč Michala Prokopa nebo Petera Bindera a Ondřeje Konráda. V roce 2009 vydal autorské album The Way Home. Petr Motýl je básník, spisovatel, dramaticky a také umělecké kritik, několikanásobný držitel literární ceny Františka Langra.

Písničkář Jiří Smrž sice své nové album stále připravuje, ale jen několik týdnů před Vánoci napsal píseň Klanění, kterou ihned natočil a na poslední chvíli nám stihl do Proglasu poslat. Nahrál ji spolu s Jiřím Nohelem ze skupiny Žalozpěv a s Vojtěchem Herkou, který hraje na baskytaru. Téma není čistě vánoční a už vůbec není veselé. Ale je to přesně takový Jiří Smrž, jak jej známe a jak jeho tvorbu máme rádi.

S vánočním albem se přihlásila slovenská zpěvačka Katarína Koščová. CD dostalo název Štedrý večer a najdete na něm především lidové a zlidovělé koledy a vánoční písně. Jedinou výjimkou je titulní píseň Štědrý večer, na které Katka spolupracovala s českým textařem Michalem Horáčkem, respektive jde o zhudebněný jeho text z projektu Český kalendář. Na albu dále účinkují Katčina sestra Veronika Husovská, která zpívá v pěti písních, a Daniel Špiner, který se jako hudebník podílel už na Katčině minulém řadovém albu Nebotrasenie.

Soubor Chorea Bohemica existuje od roku 1967 a na svém webu o sobě píše: „Chorea Bohemica je svým charakterem hudebně taneční divadlo, svou pověstí špičkový český umělecký soubor v oblasti jevištního ztvárnění tradičních projevů lidového umění, který svým současným pojetím pokladů českého folklóru, zdůrazňujícím především jeho humor a poezii, dosahuje kdekoliv a při každém vystoupení nejužšího kontaktu s divákem. Choreu Bohemicu založili choreografka Alena Skálová a hudební skladatel Jaroslav Krček se záměrem vytvořit nově koncipované hudebně taneční divadlo čerpající z kulturního odkazu české a moravské lidové kultury.“ V roce 2012 Chorea Bohemica natočila album Vánoce s Choreou, pásmo lidových koled a adventních písní, včetně několika středověkých zpěvů.

Kalifornský baskytarista Jayme Lewis, vyhledávaný studiový hráč a producent, spolu se svou skupinou vydal digitálně čtyřpísňovou nahrávku. A protože Lewis svou hudbu zásadně poskytuje ke stažení na internetu zdarma, můžete si bez problémů poslechnout a stáhnout čtyři vánoční písně v jeho podání. Adresa je www.jaymelewis.cz.

Folková skupina Žalozpěv z Vysočiny na své aktuální minialbum Březiny zařadila píseň Betlém. Album se natáčelo v kostele Nejsvětějšího jména Panny Marie v Březí u Velkého Meziříčí. Název Březiny odkazuje jednak právě k Březí a dále k básníkovi Otokaru Březinovi, jehož tvorbu má rád kapelník Jiří Nohel. Výtěžek z prodeje CD podpoří stavbu nových varhan v březském kostele.

Nové akustické album připravuje pro své posluchače Oskar Petr, jeden ze zakládajících členů skupiny Marsyas a po návratu z emigrace autor hitů pro skupinu Lucie nebo Anetu Langerovou. Součástí alba by měla být i vánoční píseň s názvem Na cestu se dám, kterou jsme těsně před Vánoci do rádia dostali.

Jedno z nejvýraznějších alb pro děti natočila v roce 2012 skupina Yellow Sisters. Čtyři mladé ženy přizvaly do studia i své muže a děti, a tak vznikla opravdu rodinná pohodová nahrávka, nazvaná Zvěřinec. Obsahuje písničky o mravencích, veverkách, krokodýlech, krtcích, ale také o houbách a v neposlední řadě o rodině a také píseň Vánoční bim bam.

Nové vánoční album vyšlo v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku. Jmenuje se Vánoční strom a obsahuje písně, které složil bílovický učitel základní školy Pavel Kováč. CD mimo jiné reflektuje tradici „vánočních stromů republiky“ na náměstí Svobody v Brně, kterou v roce 1924 založil spisovatel Rudolf Těsnohlídek. Ten žil osm let v Bílovicích nad Svitavou a právě tam dostal nápad pomáhat sbírkou spojenou s vánočním stromem dětem bez domova.

V závěru přehledu se podíváme na Valašsko. Tamní kapela Dareband zveřejňuje každý rok na Vánoce jednu novou autorskou píseň Jury Dareby Václavíka právě s vánoční tematikou. Ta letošní se jmenuje Řezbářská.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!