Slyšte, lidé!: Pro děti pod stromeček 2010

Slyšte, lidé!: Pro děti pod stromeček 2010
21. prosince 2010 Aktuality, Folk Autor: Milan Tesař
Podobně jako před rokem jsme pro vánoční čas i letos připravili přehled hudebních alb pro děti, která vyšla v uplynulých 12 měsících. V hodině nazvané Pro děti pod stromeček se můžete těšit na Boba Fliedra a dětský sbor Bobci, na Uhlíře & Svěrák, na písničky z televizních večerníčků a také na několik skladeb z alba Bongo BonBoniéra. Poslouchejte na Boží hod vánoční od 19.15 nebo v úterý 28. prosince v 16.55.

Pořad zahájíme jedním mezinárodním projektem. Na albu Pec nám spadla se společně sešli oblíbení interpreti ze Slovenska Mária Podhradská a Richard Čanaky a spolu s nimi česká zpěvačka a herečka Jitka Molavcová. Nazpívali celkem 21 známých českých i slovenských písniček pro nejmenší.

Bongo BonBoniéraHned šest písní si pustíme z výběru Bongo BonBoniéra, který letos na podzim vyšel u vydavatelství Indies Scope. Tato společnost má s vydáváním hudby pro děti bohaté zkušenosti, a tak jsem se jejího šéfa Milana Páleše zeptali, jak by podle něj měla ideální dětská píseň vypadat. Odpověděl: „Myslím, že zkušenosti s dětskou písní mám spíše z domácího nechtěného opakovaného poslechu. Všechny moje děti si vždy z alba vybraly dvě až tři písně, které potom pouštěly stále dokola až do úplného zvládnutí. Děti jsou ale v tomto výběru nevyzpytatelné, nedá se předem jednoznačně určit, co je zaujme. Někdy je to zpěvný melodický refrén, podruhé rytmická jednoduchost a pravidelnost a jindy jenom bláznivý veselý text. Děti k poslechu přistupují spontánně a bez předsudků, bez znalosti interpreta, prostě je to musí bavit a něčím zaujmout. Kdybych věděl, co to něco je, byl bych určitě nejpopulárnější a nejprodávanější interpret dětských písní. Slavnější než Skoumal, Dáda nebo Kašpárek v rohlíku.“ Z alba Bongo BonBoniéra nám v pořadu Slyšte, lidé! budou hrát Žamboši, James Harries, Poletíme?, Minach, Koňaboj a Hm…

Bob Fliedr s dětským sborem Bobci natočil nové CD Bílé sárí, které obsahuje 14 skladeb a osloví posluchače malé i ty dospělejší. Témata sahají od Starého zákona přes novozákonní podobenství až po každodenní starosti dnešních dětí nebo naopak globální problémy. Album se jmenuje podle bílého oděvu s modrým lemem, který nosila v ulicích Kalkaty Matka Tereza.

Písničky a příběhy o zvířátkáchDvojalbum Písničky a příběhy o zvířátkách obsahuje písně a vyprávění ze „zvířecích“ večerníčků Václava Chaloupka. Autory písniček jsou Jaroslav Samson Lenk a Přemysl Haas. Původně režisér Chaloupek oslovil také Jaromíra Nohavicu a Jaroslava Uhlíře, ale ti se z různých důvodů projektu nakonec nezúčastnili. Písničky vznikaly ve spolupráci autora hudby s režisérem, který mohl ovlivnit náladu skladby a dokonce diktovat slova, která se v textu objeví.

Písničky o zvířatech je nové výběrové dvojalbum Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Výběr písní se zvířecí tematikou vychází na přání dětí a rodičů. A je pravda, že pánové Uhlíř a Svěrák na svých albech mají zvířecích hitů požehnaně. Jen namátkou – Datel, Svátek zvířat, Psí spřežení, Myš Lenka, Labutě, Mravenec jde trávou, Poníci, Ovádi, Straka, Krávy, krávy a další.

Na závěr pořadu uslyšíte jednu ukázku z nového alba bluegrassové skupiny Petr Brandejs Band. CD se jmenuje Pro děti.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!