Slyšte, lidé!: novinky z evropského jazzu

20. července 2014 Aktuality, Jazz Autor: Milan Tesař

V sobotu 26. července 2014 od 19.15 vám v týdeníku Slyšte, lidé! vám nabídneme ukázky z několika nových alb evropských jazzových umělců. Představíme si interprety z Polska, Francie, Švédska, Německa, Velké Británie, Ruska, Itálie, Belgie, Portugalska a Norska. Pořad reprízujeme v úterý 29. července v 16.55.

V úvodu pořadu nám bude hrát duo, které tvoří Brit a Rus. Pod názvem Reverie at Schloss Elmau vyšlo album duetů velšského pianisty Gwilyma Simcocka a ruského kontrabasisty Jurije Golubeva. Simcock se narodil v roce 1981. Vystudoval kompozici a hru na piano a lesní roh, věnuje se jazzu i klasické hudbě a s oblibou překračuje hranice obou těchto žánrů. Kontrabasista Jurij Golubev pochází z Moskvy, kde se narodil v roce 1972. Dlouho se věnoval pouze klasické hudbě – podílel se například na jednom albu nominovaném na cenu Grammy. Až v roce 2004 se přestěhoval do Milána a rozhodl se naplno věnovat jazzu. V Itálii se natrvalo usadil, začal spolupracovat s tamními hudebníky, ale navázal také na svou občasnou starší spolupráci s jazzovými sólisty z Evropy i ze zámoří. První významná ocenění získal ještě jako student v době Sovětského svazu, další ceny sbíral v Rusku Putinovy éry i poté, co se přesunul na Západ. V současné době hraje v komorních sestavách i s orchestry a hru na kontrabas také vyučuje.

U slovenského vydavatelství Hevhetia nedávno vyšla nová nahrávka francouzského pianisty Daniela Goyona s názvem Goyone Blues. Klavírista a skladatel, který se roky pohybuje na hranici jazzu a world music, přichází s autorským projektem skladeb, které jsou postavené na přímočaré komunikaci mezi skladatelem a posluchačem. Kolekce vychází z tradice francouzské komorní hudby, ale ovlivněna je také jazzem a latinskoamerickými styly. Jako hosté na albu účinkují například kytarista Nguyen Le, hráč na perkuse Thierry Bonneaux nebo libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf.

Jako další si představíme trio italského pianisty Giovanniho Guidiho a jeho album City Of Broken Dreams, které vyšlo u vydavatelství ECM. Trio dále tvoří kontrabasista Thomas Morgan a portugalský bubeník João Lobo. Giovani Guidi se narodil v roce 1985 a patří mezi nejvýraznější talenty, které se na italské scéně vynořily v posledních deseti letech. Poprvé se výrazněji představil na albech trumpetisty Enrica Ravy a nyní se hlásí se svým prvním čistě autorským albem.

Album duetů nahráli také polský houslsita Adam Bałdych a izraelský pianista Yaron Herman. Bałdych se narodil v roce 1986. Vystudoval jazzovou akademii v Katovicích a v současné době žije v New Yorku. Herman je ročník 1981 a působí na francouzské jazzové scéně. Mimochodem je to člověk velkého hudebního záběru. V rozhovoru pro naše rádio se nám před časem svěřil, že poslouchá Franze Schuberta, Thelonia Monka, ale i rockovou skupinu Sonic Youth.

Christoph Lauer je 61letý německý saxofonista. Osm let hrál se souborem United Jazz + Rock Ensemble a je také členem hamburského NDR Bigbandu. A právě s doprovodem tohoto tělesa natočil své nové album Christoph Lauer & NDR Bigband play Sidney Bechet. Jak název napovídá, album obsahuje především skladby slavného amerického saxofonisty a klarinetisty Sidneyho Becheta, avšak Lauer přidal i jednu svou autorskou kompozici.

Jako další nám bude hrát německý pianista Joachim Kühn, který se narodil v roce 1944 a má bohaté zkušenosti z hudby klasické i z jazzové a na některých svých projektech se věnuje také fúzích s tradiční hudbou severní Afriky. Ovšem nejen tato oblast Kühna zajímá. Když dostal pozvání odehrát dva koncerty v Rusku, rozhodl se, že se s ruským jazzem seznámí podrobněji. Požádal o konzultaci odborníka na tuto scénu Marca Sarrazyho a ten doporučil jeho pozornosti o generaci mladšího saxofonistu Alexeje Kruglova. Ten se narodil v roce 1979 a dnes je považován za jeden z největších ruských talentů. V Moskvě se potkali, Kühn pozval Kruglova na pódium jako hosta do několika skladeb a odtud už byl jen krůček ke spontánnímu natočení celého alba v moskevském rozhlasovém studiu. Nahrávka vznikla v listopadu 2012 a album s názvem Moscow vyšlo na značce ACT letos.

Švédský kytarista Ulf Wakenius se na své sólové novince Momento Magico snaží ukázat na ploše jednoho alba různé „kouzelné momenty“, které dokáže vytvořit jeden hráč na akustickou kytaru. Každá ze zařazených skladeb má svůj příběh, důvod vzniku, případně důvod, proč si ji Wakenius vypůjčil od jiného skladatele.  

Francouzský saxofonista Pierrick Pédron natočil album coververzí skladeb britské rockové skupiny The Cure. Pédron své CD Kubic’s Cure nahrál v triu s kontrabasistou Thomasem Brameriem a s bubeníkem Franckem Agulhonem. V některých skladbách se pak objevují ještě hosté jako například trumpetista Médéric Collighon. Projekt navazuje na předchozí Pédronovo CD Kubic’s Monk, na kterém saxofonista s kapelou bez harmonického nástroje hrál skladby slavného pianisty Thelonia Monka.

Dále si jednou ukázkou představíme společné album dvou dalších francouzských hudebníků – akordeonisty Vincenta Peiraniho a saxofonisty Emila Parisiena. CD se jmenuje Belle Epoque a vyšlo u německého vydavatelství ACT. Peirani i Parisien jsou považováni za přední evropské hráče mladší generace. O prvním z nich se píše jako o velkém inovátorovi hry na akordeon a o Parisienovi uvedly noviny Le Monde, že je tou „nejlepší zprávou o evropském jazzu“ za posledních mnoho let. V rozhovoru pro náš pořad Jak se vám líbí Parisien před čtyřmi lety vyprávěl, jak sice vyrostl na hudbě Wyntona Marsalise, ale jak se později posouval především díky zajímavým hudebním setkáním. S akordeonistou Vincentem Peiranim byl členem kvartetu Daniela Humaira. Jejich aktuální komorní album je velkým hodem světovým hráčům na sopránový saxofon, jako byli Sidney Bechet, John Coltrane nebo Steve Lacy.  

Několik norských hudebníků se v březnu 2014 sešlo v sále Berlínské filharmonie, aby nahráli album Norwegian Woods, druhou část série Jazz at Berlin Philharmonic, kterou vydává opět vydavatelství ACT. My si v pořadu poslechneme skladbu Can I Come Home Now, jejímž autorem je pianista Morten Qvenild. Ten nám ji také se svým triem In The Country zahraje. Jejich hostem je ve skladbě norský bluesový kytarista a hráč na harmoniku Knut Reiesrud.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!