Slyšte, lidé! – Novinky českých písničkářů

Slyšte, lidé! – Novinky českých písničkářů

V týdeníku Slyšte, lidé! si představíme nové nahrávky českých písničkářů. Budeme se věnovat autorům slavným a úspěšným i začátečníkům. A nepůjde pouze o zpívající kytarista, ale uslyšíte také autory, které doprovázejí kapely, nebo tvůrce, kteří pracují s elektronickým doprovodem. V pořadu uvedeme například Kittchena, Jana Jeřábka, Martina Kyšperského, Jirku Řehulku, Petra Linharta a další.

Jako prvního si představíme Josefa Gulšbauera a jeho CD Stověžaté blues. Je to pásmo plné „více či méně romantických, bluesových i úsměvných písniček. Smyslem mé snahy je odhodlání pohladit posluchači duši. To je nemalý cíl, který je navíc podmíněn odvahou samotného posluchače nechat si duši pohladit“.

Kittchen je alter ego Jakuba Königa, známého například ze skupiny Obří broskev. Jakub píše texty i hudbu, ale namísto obvyklé akustické kytary se doprovází především elektronickými zvuky. Poté, co v roce 2011 vydal první album Menu, se k němu na koncertech připojil Tomáš Neuwerth, který jej doprovází na bicí. Se svým třetím albem Kontakt slaví Kittchen úspěchy v nejrůznějších anketách a například i v anketě naší hudební redakce o album roku 2015 byl Kittchen šestý. Kittchenovy texty jsou závažné a i tím má blízko k určité představě o písničkáři. Jan Macháček na webu Českého rozhlasu píše: „Od morbidního humoru a sarkasmu se Kittchen začal čím dál tím víc posouvat k postapokalyptickým meditacím a niternějšímu obsahu.“

Jiří Šmidt je jedním z mnoha zpívajících kytaristů. Své album Díra v plotě však pojal velkoryseji. Jeho písně nově zaranžoval muzikant a producent Raven, který do nich nahrál klavír, elektrické klávesy, akordeon a foukací harmoniku. Dále se natáčení účastnili kytarista Jiří Kovář, bubeník Damián Kučera a trumpetista Jiří Masáček.

Když je řeč o písničkářích, neměl bych opomenout jeden důležitý fenomén, neformální sdružení Osamělých písničkářů. Jde o skupinu dnes už asi 30 zpívajících autorů, které dal v roce 2002 dohromady Jan Burian. Osamělí písničkáři mají každý rok svůj festival, pravidelně koncertují v pražském klubu Kaštan a nyní se dočkali svého prvního alba s názvem Turniketem do ráje. To sestavil Jan Jeřábek, a to z písní, v nichž jednotliví autoři zpívají o svém vztahu „k vesmíru či k věčnosti“. Jinými slovy, jde o zajímavou sbírku písní na duchovní – a přitom většinou nikoli přímo křesťanská – témata.

Martin Kyšperský říká o svých textech: „Někde jsem četl: Pěstujte poezii, ale pamatujte, že pravda obstojí i bez kudrlinek. Já bych rád dělal věci, které neunavují. Nelze říkat něco nového, všechno už tu bylo. Ale o to nejde, ukazuju věci svýma očima a nechci to říkat podobně jako někdo jiný. Některé části textu nechávám úplně syrové, první záblesky slov, které se vynoří s pocitem, jiné pasáže nekonečně obrušuji. Dávám to stranou a nechávám zrát, a pak to ještě musí unést oblouk hudby. Musí to být pravda. I kdyby jí vůbec nikdo nerozuměl, pro mne to musí být to, co jsem opravdu cítil, a jen tak to můžu dávat dál.“

Jako dalšího autora představíme Petra Ritzku, zvaného Džetro, a jeho projekt Retro Blues. Jak název napovídá, jde v tomto případě o písničkáře bluesového, čemuž se podřizuje nejen hudba, ale i texty písní. Petr Ritzka vystupoval několik let v duu se svým kolegou Lubošem „Bužmou“ Khýrem, ale od Nového roku 2016 oba umělci hrají samostatně.

Tomáš Klus patří už několik let mezi nejpopulárnější zpěváky u nás. I jemu však titul písničkář přísluší, protože jeho autorské texty jsou v pravém slova smyslu písničkářské. V souvislosti se svým aktuálním albem Anat život není Klus říká: „Písničky na něm jsou zčásti o tom, že důležité věci v našem životě se dějí v naší bezprostřední blízkosti. Jde o věci, do nichž jsme schopni zasahovat, vytvářet je, dotvářet a dávat jim život prostřednictvím sebe samých.“ Jméno desky Anat život není je slovní hříčka. Anat byla totiž stará semitská bohyně válek. Klus říká: „Stěžejní píseň té desky je Ukolébavka pro bohyni Anat. Aby spala, když králové křičí.“  Tvorba Tomáše Kluse je angažovaná. To může být plus, ale řada kritiků mu vytýká formu. Na Aktuálně.cz píše například Petr Adámek: „Klus sice dokáže ze svého seznamu výrazových prostředků stále vytáhnout svěží poetický verš nebo milé připodobnění, avšak způsob, jakým s tématy pracuje, je často banální a fádní. V jednu chvíli devětadvacetiletý muzikant dětinským stylem apeluje k ochraně životního prostředí, pak až příliš naivně kroutí hlavou nad nesmyslností válek či poučuje o přínosu konání dobra. Jeho úporná snaha sdělit co nejzásadnější a co nejvelkolepější myšlenku nezřídka vysoce převyšuje obsah samotného sdělení.“

Zajímavým fenoménem na folkové scéně je cestovatel a písničkář Ondřej Herzán, zvaný Ondera. Loni vyhrál oblastní kolo Autorské Porty na jižní Moravě a posluchače oslovuje kombinací humoru, cestovatelských a duchovních témat ve svých písních.

Petr Linhart se v našem vysílání objevuje už dvacet let – nejprve dlouho jako kapelník skupiny Majerovy brzdové tabulky a od roku 2006 jako sólista. Od té doby natočil pod svým jménem tři skvělá alba – Sudéta, Autobus do Podbořan a Rozhledna. Už dvakrát vyhrál celoroční pořadí naší hitparády Kolem se toč, tradičně boduje v první trojice naší výroční ankety Album roku a nejnovější CD Rozhledna je pro mne osobně nejlepší českou deskou roku 2015. Na svém třetím sólovém albu Petr Linhart pokračuje v mapování zajímavých míst, ale přitom se vydává několika novými směry. Symbolický název Rozhledna mu dovoluje sledovat vybrané lokality s větším odstupem, být možná popisnější, ale také vytvářet mezi písněmi souvislosti. A současně se v mapování historie posouvá blíže k současnosti. Klade vedle sebe komunistickým režimem zničený starý Most a své rodné Kladno, sice nezbořené, nicméně asanací nenávratně poznamenané. V písni Zaječí se – stylizován do role bezdomovce na opuštěném nádraží – dostane až k trpkým momentům současnosti. Petr Linhart však se svým albem nejde jen výš a časově blíž. Dostává se i dál – v písních Ostrovy a Cargo se ze své rozhledny dívá až ke vzdáleným ostrovům, avšak chování jejich primitivních obyvatel můžeme brát jako paralelu k našemu mnohdy pošetilému jednání. Zajímavým symbolem je pro Linharta také železnice – přitom vlak v jeho písních buď nejezdí vůbec, nebo nejede včas.

Další písničkář, kterého si dnes představíme, se jmenuje Milan Matoušek. Vedle sólového vystupování má autorskou kapelu SPAM, projekt Pink Floyd Acoustic Duo a příležitostně doprovází bluesovou zpěvačku Petru Hapkovou. Na svém albu Silou vší se mladý autor obklopil známými muzikanty. Na trubku hraje jazzman Miroslav Hloucal, na flétnu Marek Buble, na baskytaru Radim Genčev nebo na bicí Ondřej Pomajsl.

Jirka Řehulka z Rosovic u Dobříše. CD s názvem Odpojen vzniklo v loňském roce a Jirka na ně zařadil 14 svých autorských písní. Je mezi nimi i skladba Sněžný drak, která zazněla ve stejnojmenné televizní pohádce. Jirka Řehulka se doprovází na kytaru a do některých písní si pozval hosty – například Petra Kafku na akordeon, Petra Votavu na kytary a baskytaru nebo písničkářku Petru Göbelovou, která s ním nazpívala jeden duet.

Hypnotická hudba a dlouhé, až litanické texty charakterizují písně, které píše Dominik Zezula pod pseudonymem Děti mezi reprákama. „Mým cílem není dělat hezkou hudbu. Snažím se psát tak, aby posluchač přemýšlel, odkud ho znám, a jak vím, co se mu honí hlavou,“ říká autor v rozhovoru s publicistou Pavlem Klusákem. Zezula dále tvrdí, že měl vždy slabost pro hudebníky, kteří kladli na první místo sdělení. Sám se také považuje více za vypravěče než muzikanta. Na webu hudebních cen Vinyla se píše: „Výrazné autorské osobnosti zpěváka a kytaristy Dominika Zezuly si nešlo nevšimnout už ve dvojici Post-hudba. Jeho talent ale naplno rozkvétá v sólovém projektu Děti mezi reprákama, který sází na náladové písničkářství odřené na kost. Na svém debutovém albu Újezd se Zezula představuje jako citlivý pozorovatel světa a vypravěč příběhů lidí, které lze v davu snadno přehlédnout. Nahrávce dominují hlavně jeho poetické texty, kde se pod soukromými dramaty derou na povrch univerzální témata samoty či odcizení.“

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!