Slyšte, lidé!: Ankety, ceny, vítězové 2013

Slyšte, lidé!: Ankety, ceny, vítězové 2013

V hudebním týdeníku Slyšte, lidé! se ještě jednou ohlédneme za rokem 2013. Připomeneme si vítěze různých českých hudebních anket, držitele nejrůznějších cen a také české umělce, kteří v uplynulém roce zabodovali v zahraničí. V pořadu uslyšíte například zpěvačku Milli Janatkovou, skupiny Vložte kočku a Nylon Jail, Jiřího Smrže a další. Poslouchejte v sobotu 26. dubna 2014 v 19.15 nebo v repríze v úterý 29. dubna v 16.55.

Zpěvačka Milli Janatková získala se svým albem Proměna čtyři nominace na americké ceny The Independent Music Awards. Ocenění zaměřené na uměleckou kvalitu a autentičnost tvůrčího přístupu vyhlašuje Music Resource Group ve spolupráci s porotou složenou z vlivných hudebníků jako například Suzanne Vega, Nancy Wilson, Joshua Redman, Laurie Anderson a zkušených porotců z hudebního průmyslu. Milli Janatková konkrétně získala nominace v kategoriích Konceptuální album, Eklektické album, Píseň ve stylu a capella a Coververze.

Na žánrovou cenu Anděl v kategorii World music byli nominováni skupina Docuku, Marta Töpferová s Tomášem Liškou a Jitka Šuranská, která nakonec v této konkurenci zvítězila. Jitka, která získala Anděla už za společné album s Jiřím Plockem Písňobraní před osmi lety, si na svou sólovou nahrávku přizvala jako producenta slovenského houslistu Stana Palúcha. Ten se spolu s Šuranskou, dále s členy svého Pacora Tria a s hráčem na citeru Michalem Müllerem podílel na aranžích. A na albu plném moravských lidových písních nechybí ani Jiří Plocek, který Jitku Šuranskou pro širší veřejnost před lety objevil.

V jazzové kategorii letos sošku Anděla získala pianistka a skladatelka Beata Hlavenková. Na otázku, jak vůbec přišla na nápad natočit sólové klavírní album, odpověděla: „O Vánocích jsme byli na návštěvě u našeho vydavatele Petra Ostrouchova a jeho ženy a oni mezi řečí zmínili, že se jim líbí komorní desky, například právě klavírní. Já jsem v té době měla za sebou jednak natáčení DVD Baromantiky s Lenkou Dusilovou a také půlroční intenzivní práci na orchestrální desce Ivy Bittové Zvon. Byla jsem z té práce docela unavená, a tak mě napadlo, že by bylo možná zajímavé vrhnout se pro změnu na něco komorního. Hrát sama je samozřejmě těžká disciplína, měla jsem z toho trochu strach. Také jsem věděla, že budu potřebovat vhodný repertoár. Ale řekla jsem o tom nápadu Petru Ostrouchovovi, jeho to nadchlo a já jsem se začala od ledna intenzivně připravovat, což znamená skládat a vymýšlet koncept celé desky. Až v červnu jsem konečně cítila, že jsem připravená.“ Nahrávka, která dostala název Theodoros, je méně jazzová než Beatino první album Joy For Joel. Pianistka říká: „Můj první nápad byl udělat desku klidnou, až meditativní. Ale to je, jak jsem si všimla, proti mé přirozenosti, protože mě mnohem víc napadaly skladby rychlejší a energické.“

Hlavní ceny Anděl budou letos předány až 14. května, ale nominace už známe. Na Album roku je například vedle desky Šero Bratrů Orffových nominován také Český kalendář Michala Horáčka. Mimochodem i to je doklad toho, jak v posledních letech klesá vliv velkých vydavatelství. Bratři Orffové vydávají u malé firmy Quazi Delict Records a Michal Horáček si své dvojalbum vydal de facto vlastním nákladem. Řekl k tomu: „Klasická kamenná vydavatelství dnes nemají co nabídnout. Dříve umělcům dávali peníze, ale teď po mně chtějí, abych do alba sám investoval. Když už investuji, budu spoléhat na to, že jsem si za třicet let práce vysloužil nějaký zájem a že mě pozvou například do televize nebo do rozhlasu.“ Český kalendář je sbírka 32 villonských balad, které zhudebnili různí skladatelé a zpívají je různí interpreti.

V kategorii Alternativní hudba letos v žánrových cenách Anděl zvítězil písničkář Kittchen, maskované alter ego Jakuba Königa, známého dříve ze skupiny Obří broskev, a také komiksového kreslíře – pro změnu pod přezdívkou Canny. „Písnička je prostředek, jak komunikovat sám se sebou. Uvědomit si to, co vlastně nevyslovíš,“ říká Kittchen v rozhovoru v časopisu UNI.

Třetí ročník nezávislých cen Vinyla vyhrála kapela Vložte kočku. Za porotu, kterou tvoří renomovaní hudební publicisté, se k jejímu vítězství vyjádřil Karel Veselý: „Album SEAT od Vložte kočku je pomníkem hudebního volnomyšlenkářství, v němž se proplétají vlivy math-rocku, rapu i folku. Kvarteto vzešlo z umělecké komunity kolem promotérské skupiny a netlabelu Landmine Alert, svoje postoje přísné nezávislosti ale dokázali propojit s osobitou hudbou, která prolamuje zavedené škatulky. Na energické groove roubují electrohousle, klavír, rap nebo podivné samply, nicméně svůj sofistikovaný chaos mají každou chvíli pod kontrolou.“

Vedle Vinyly vznikla před třemi lety ještě jedna nová cena, cena české hudební kritiky Apollo. Zatímco vítěz Vinyly získává jako dárek originální vinylovou desku s nahrávkami všech nominovaných, cena Apollo je spojena s finanční odměnou 60 000 Kč. Letos ocenění převzala skupina Bratři Orffové za album Šero, nominovaná i na Anděla. Na svém prvním albu Bingriwingri z roku 2005 byli Bratři Orffové českými průkopníky stylu na pomezí folku a elektronické hudby – tedy toho životaschopného písničkářství, které až po nich rozvinul například Petr Linhart nebo skupina Zrní. Po osmi letech na svůj rukopis Orffové navázali opět mimořádně silnou deskou. Skončila ostatně také na třetím místě ankety Album roku, kterou vyhlásila hudební redakce Proglasu.

Cena Vinyla má více kategorií, nejen Desku roku s vítězem Vložte kočku. V kategorii Počin roku vyhrál projekt pražského kavárníka Ondřeje Kobzy Piana na ulici. A v kategorii Objev roku slavila vítězství olomoucká kapela Nylon Jail. O ní říká Jana Grygarová z časopisu Full Moon: „Už je to nějaký pátek, co na sebe Nylon Jail upozornili poprvé, když na web soundcloud pověsili první dema. Neotřelý mix současné elektroniky a cashovské country music vzbudil zaslouženou pozornost. Oficiálně se Nylon Jail představili vloni debutem My Heart Soars Like a Hawk a přesvědčili sérií koncertů. Osobitost kapele propůjčují vizuální stránka a svérázný frontman; nechybí jim sebevědomí, ale ani svědomí, což potvrdili nedávným vystoupením na Náměstí Nezávislosti v Kyjevě. Nylon Jail jsou jednou z nejtalentovanějších kapel současnosti – a to je krásná startovní čára.“

Písničkář Jiří Smrž se stal držitelem Anděla ve folkové kategorii. Na svém albu Kořeny Jiří vypráví silné příběhy, plné zajímavých postav. Na otázku, zda jde o konkrétní lidi, nebo spíše o nějaké obecné kategorie, mi odpověděl: „Někdy mají konkrétní předobrazy, které ale třeba žijí jinak a jinde než postavy z písní. Jen jejich charakter, jednání, bytostné vyzařování je shodné. Někdy nemají a žijí jen ve mně. Ale vždy se snažím, aby to byli živí lidé. Živí lidé, jejichž příběh má význam i pro někoho dalšího. Protože pouze dávat jména obecným kategoriím je v umění předem ztracená bitva.“

Rozhlasoví publicisté z Evropy se specializací na world music sestavují jednou měsíčně žebříček World Music Charts Europe, ve kterém bodují interpreti z celého světa. V minulosti se v této hitparádě objevili z Česka například Tomáš Kočko, DVA, Ida Kelarová nebo Čankišou. V loňském roce se do této elitní hitparády probojoval jeden český titul, a sice Milokraj, společný projekt zpěvačky Marty Töpferové a kontrabasisty Tomáše Lišky, album nominované také na Anděla v kategorii World music. Milokraj není folklorní deska. Je to album písní, které folklor svou stavbou, nářečím a nástrojovým obsazením připomínají, ale současně se snad v každé skladbě interpreti dopustí příjemného odbočení od tématu.

NyníPísně
Píseň: Věř a víra tvá (2022); Interpret: Holý Fanda; Album: Holy Fanda & The Reverends: Dopisy v lahvi
05:40Radio Vatikán (české...
05:57Myšlenka na den
06:00Dnešní evangelium
06:05Ranní chvály
06:20Duchovní slovo
06:25Ranní proud

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!