Písní a tancem - Luhačovice 2014

Město Luhačovice, jako jedno z významných středisek kulturního života na Moravě  i v celé České republice, se v letošním roce stalo hlavním organizátorem festivalu a spolu s dalšími partnery vytvořilo opět kvalitní zázemí nejen pro účinkující. Vyhlašovatelé  soutěže Vesnice roku si pro vyhlášení celostátního vítěze vybrali živé prostředí festivalu již pošesté. V sobotu 20. září 2014 v odpoledních hodinách bude vyhlášen vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2014.   
  

Za uplynulých dvacet jedna let si festival získal řadu příznivců v Luhačovicích i v okolí. Byl zařazen do kalendářů evropských a světových dětských folklorních akcí. V roce 2005 se festival stal řádným členem světové organizace lidového umění CIOFF. Každoročně má zájem k účasti na festivalu řada souborů nejen z evropských zemí. To potvrzuje skutečnost, že festival svojí programovou strukturou  i  organizačním  zázemím  patří v evropském měřítku mezi zajímavé a přitažlivé akce. Festival bude vždy  spojen  s vynikající  osobností  folkloru  Luhačovického  zálesí  a dětského folkloru České republiky vůbec, paní prof. Věrou Haluzovou. Tato vzácná žena v prosinci loňského roku zemřela. Během  letošního  ročníku si při zahájení festivalu, v pátek v 17 hodin v Pozlovicích,  bude odhalena pamětní  deska  manželům  Haluzovým.

Ani v sobotu či v neděli nebudou diváci ochuzeni o špičkové výkony malých umělců. V sobotu uvidíte vystoupení děti z Malého Zálesí, dále Bartošáček ze Zlína, Olšavěnku z Uherského Brodu, český Vysočánek z Hlinska, slovenský soubor Slnečnica z Piešťan, soubor Srbska  –  Sloboda,  polské  děti  ze  Sandeczoki. K atraktivním vystoupením pro návštěvníky budou určitě patřit individuální výkony malých zpěváků. Věříme, že si hosté nenechají ujít písně malé interpretky z Izraele a Patrika a Hynka Hradeckých z Domažlic. Ti se také zapojí do moderace vyhlášení vítězů soutěže Vesnice roku.

V neděli se české a moravské soubory obmění.  Vedle Malého Zálesí shlédnete Holúbek z Ostravy, Holoubek z Uherského Brodu a soubor Leluja  z Provodova.  Ze slovenských Topoĺčan přijede  Žochárik. Během  nedělního  odpoledne  se  srbská  Sloboda představí také divákům v Uherském Brodu. Po vystoupení izraelské zpěvačky, hochů Hradeckých, polských Sondeczoki a srbského souboru Sloboda se festivalové dění „Písní a tancem“ uzavře.

Letošní ročník festivalu se uskuteční ve dnech 19. - 21. září v Luhačovicích. 

Od sobotního  rána  do  ukončení  v neděli  mohou  hosté  festivalu  obdivovat  mistrovství lidových řemeslníků na Jarmarku lidových řemesel. 

Již od počátku září bude v hale Vincentky instalována výstava k soutěži Vesnice roku 2014. Návštěvníci festivalového víkendu se mohou zasnít nad fotografiemi obcí ze všech koutů celé republiky, které se umístily na předních příčkách krajských kol soutěže. Organizátoři letos obohatili festivalový čas o volný program Hrajeme si na návsi. Zapojit se mohou všechny děti, které přijely ať už jako účinkující, nebo jako návštěvníci. Pod vedením Domu dětí Luhačovicevznikne u kolonády „hrací centrum v duchu lidových her“.

Organizátoři  XXII.  ročníku  festivalu  Písní  a  tancem  Luhačovice  2014  věří,  že  tak  jako v předcházejících letech, stejně i letos si společně s účinkujícími dětmi, se zástupci soutěžních obcí  i s návštěvníky festivalu užijí kvalitní programovou nabídku a milý víkend v lázeňském prostředí.

 

 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!