Letní Malovaný kraj 2015

Letní Malovaný kraj 2015
28. května 2015 Knihy, časopisy Autor: Kateřina Kovaříková

Ke čtenářům se právě dostává další letošní číslo vlastivědného a národopisného časopisu slováckého regionu Malovaný kraj. Tento dvouměsíčník, vycházející od roku 1946 v Břeclavi, se věnuje historii, folkloru, osobnostem, turistice, přírodě a mnoha dalším zajímavostem regionu.

Titulní stranu obálky tentokrát zdobí fotografie z Horňáckého kosení v Malé Vrbce. V časopise pokračuje cyklus o dobývání jižní Moravy v dubnu 1945, a to pojednáním o osvobození Hodonína. Dále se z periodika dozvíte, že zanedlouho bude skončena úprava zámecké zahrady v Mikulově. Rozsáhlý článek o pruských obětech cholery z roku 1866 na jižní Moravě upozorňuje na existenci několika cholerových hřbitovů z tohoto období. Medailony k životním jubileím je pamatováno na historika Miloše Trapla, rodáka z Hustopečí, a na lékaře, muzikanta a výtvarníka Jiřího Holáska, bydlícího dnes v Sedleci. Nekrology jsou pak věnovány vynikajícímu interpretu lidových písní Jaroslavu Kováříkovi z Kobylí a dopisovateli Malovaného kraje Oldřichu Kopuncovi z Uherského Brodu, který se letos stal jednou z obětí tamního masakru... Příspěvek Lanžhotské hody s nepříjemnými následky nás přenese do doby první republiky, jiný text – Poválečné hody v Rakvicích – zase do časů krátce po 2. světové válce. Rozsáhlý článek je pak věnován popisu tradičního svatebního obřadu v Dolním Němčí. V periodiku se píše rovněž o konferenci Živý folklor, konané v dubnu v břeclavské knihovně, jež si kladla za cíl najít vazbu mezi folklorem a cestovním ruchem. Kromě toho tu začíná nový seriál o současných řezbářích, jehož první díl je zasvěcen Ladislavu Herkovi z Dolních Bojanovic. Nechybí ani dvoustrana poezie a poslední strana obálky je vyhrazena pro fotografii vyhlídkové věže na břeclavském zámku.

Časopis o 32 stranách, do něhož rovným dílem přispívají odborníci i laikové, lze zakoupit v některých novinových stáncích a knihkupectvích nebo objednat přímo na adrese redakce Malovaného kraje, 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav, tel.: 602 575 463, 724 965 609, e-mail: malovanykraj@seznam.cz. Existuje také možnost koupit si tento dvouměsíčník v elektronické podobě, a to na http://cs.publero.com
Více se o obsahu periodika a jeho zaměření dozvíte na internetových stránkách www.malovanykraj.cz


NyníOdpolední proud
Píseň: Sám pod oknem (2022); Interpret: Vřešťál Zdeněk; Album: Ingr.Vřešťál: Chata pod borovicí
15:00Zprávy ČRo Plus
15:05Odpolední proud
16:00Slyšte, lidé!
17:00Hlavní zpravodajská...
17:10Barvínek
17:39Písně

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!