Jízda králů Vlčnov 2015

Tak jako každoročně, i letos obec Vlčnov ožije o posledním květnovém víkendu, 29.- 31. května zajímavými folklorními programy, ale především věhlasnou jízdou králů.

Tento jedinečný zvyk byl díky své výjimečnosti v roce 2011 zapsán do Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO a jen ve Vlčnově se koná každý rok, v podstatě bez přerušení jeho kontinuity. Ve Vlčnově  si  tento zvyk také zachovává znaky iniciačního obřadu, kdy na bohatě nazdobené koně usedají vždy jen chlapci z ročníku, který by měl být v daném roce odveden na vojnu, tzv. legrúti. Ti si volí svého krále, chlapce ve věku přibližně 8 – 12 let. V letošním roce pojede jízdu králů 15 mládenců z ročníku 1997, za krále si zvolili desetiletého Ondřeje Mikulce. Při různých aktivitách je doprovází také deset děvčat z ročníku – družice. Samotná jízda králů vyjede na objížďku obcí v neděli 31. května v 11. 30 hod. od domu krále.

Pro velký zájem široké veřejnosti od nás i ze zahraničí, který o jízdu králů trvá, dá se říci, od dob, kdy ji svým slavným obrazem získal popularitu malíř Joža Uprka, se postupně kolem samotného zvyku vyvinuly do dnešních dnů třídenní folklorní slavnosti s mnoha doprovodnými programy. V letošním roce mohou návštěvníci obdivovat v pátek 29. května při vernisáži výstavu obrazů a grafiky Daniely Benešové, manželky akademického malíře Karla Beneše, rodáka z Vlčnova a v sále Klubu sportu a kultury se uskuteční již desátý ročník regionálního kola soutěže tanečníků verbuňku Verbíři z Uherskobrodska.

V sobotu 30. května se návštěvníci mohou seznámit s vlčnovskou folklorní tradicí v pořadu Vitajte ve Vlčnově, kde účinkují místní soubory, sbory, muziky, večer pak v Klubu sportu a kultury v pořadu Předání vlády králů. Jak název napovídá dosud panující král předává svou vládu králi novému. Připravené jsou i již tradiční zábavy při dechové hudbě nebo Do Bílého rána ve vlčnovských búdách. V sobotu i neděli je také organizován bohatý jarmark lidových výrobků i ukázky tradičních rukodělných postupů v památkových usedlostech i na Návsi.

Doslova celý střed obce ožívá zpěvem a muzikou v rámci Zpívání po dědině a v amfiteátru běží téměř během celého dne pořad Zpívání pro krála, kde se představují místní folklorní soubory i hosté. Nechybí ani Krojovaný průvod s jízdou králů, která se ještě na závěr takto všem odprezentuje a král s pobočníky i v závěrečném defilé nazvaném Královský vínek.

Podrobnější informace naleznete na webových stránkách www.jizdakralu.cz.

Jízda králů Vlčnov 2015_program.pdf

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!