Concentus Moraviae 2016

Concentus Moraviae 2016

Jedenadvacátý ročník festivalu Concentus Moraviae láká na 22 kvartetních ansámblů v čele s Pavel Haas Quartet či na Magdalenu Koženou s Ondřejem Havelkou.

Skvělé soubory, zvučná jména vynikajících sólistů i speciálních hostů doplňují až omračující čísla: 35 koncertů, 22 smyčcových kvartet od nás i ze světa, 20 měst napříč Moravou.

21. ročník festivalu Concentus Moraviae ale stejně jako řeč úctyhodných čísel charakterizuje objevná a sofistikovaná dramaturgie. V letošním roce se tak stává největší přehlídkou kvartetních ansámblů v Evropě, vedle takřka kompletní špičky české kvartetní školy v čele s rezidenčním Pavel Haas Quartet uvítá i sedm zahraničních souborů. Ve štítu letošního festivalu najdeme také jména dvou velikánů: Williama Shakespeara a Ludwiga van Beethovena.

Pavel Haas Quartet povede v červnu třídenní mistrovský kurz kvartetní hry na zámku v Moravském Krumlově a vystoupí na dalších pěti místech včetně rakouského Retzu. Mimořádný zážitek slibuje zahajovací koncert 1. června v mikulovském Zámeckém sále, kde vystoupí také americký Dover Quartet; společně s rezidenčním souborem přednesou Oktet pro smyčce Es dur Felixe Mendelssohna Bartholdyho. Violoncellista souboru Peter Jarůšek k tomu dodává: “Pozvání na Concentus Moraviae vnímáme jako výjimečnou příležitost a možnost se komplexněji představit na domácí půdě. V takové míře se Pavel Haas Quartet v rámci České republiky ještě neobjevil a asi hned tak neobjeví.”

Zajímavým a zcela unikátním dramaturgickým zpestřením té nevyšší kvality bude společné vystoupení patronky festivalu Magdaleny Kožené s Melody Makers Ondřeje Havelky 21. června v Jupiter Clubu ve Velkém Meziříčí. “Měl jsem tu čest s touto úžasnou dámou a velkou umělkyní režijně spolupracovat a jsem velmi poctěn jejím přáním zazpívat si s mými Melody Makers…” říká Ondřej Havelka a dodává: “Jsem si jist, že její hlas a srdce, které umí nádherně umocnit krásu skladeb Bachových, Dvořákových či Martinů, budou stejně zapáleně tepat ve swingovém rytmu písní Colea Portera, které spolu připravujeme...”.

Program festivalu bude již podruhé obohacen o oblíbenou akci Hudba na kole, která bude pro hudbymilovné cyklisty připravena v sobotu 11. června na česko-rakouském pomezí. Další zajímavé výlety, tentokrát dramaturgické, mířící mimo žánr tradičně pojaté vážné hudby, nabídne spolupráce Ivy Bittové se slovenským Mucha Quartet nebo zpěvačky Dashy s Epoque Quartet. Na festivalovém pódiu se objeví i překladatel a znalec Shakespeara Martin Hilský, muž, který převedl velkého alžbětince do češtiny 21. století. Program festivalu Concentus Moraviae ozvláštní i divadelní spolek Kašpar s Romeem a Julií. Závěrečný koncert bude patřit Komornímu orchestru České filharmonie, jehož vystoupení na festivalu bude zároveň zahájením fungování tohoto nově zřízeného komorního tělesa.

Více informací je k dispozici na webu festivalu nebo jeho facebooku.

Za programem letošního ročníku festivalu Concentus Moraviae stojí dlouholetý dramaturg Filharmonie Brno, legendární postava brněnského hudebního života Jiří Beneš a významný český skladatel a muzikolog Aleš Březina. Ten k programu letošního festivalu říká: “Řada koncertů překročí rámec standardního kvartetního obsazení a nabídne špičkovou komorní hudbu pro pět až osm nástrojů, včetně Beethovenových a Dvořákových kvintetů a proslulého Chaussonova koncertu pro housle, klavír a smyčcové kvarteto”. Na festivalu zazní kromě kompletního Beethovenova díla pro smyčcové kvarteto i nejvýznamnější skladby českého a světového repertoáru včetně hudby 2. poloviny 20. století. Na objednávku festivalu vznikají skladby Ľubice Čekovské a Slavomíra Hořínky pro toto obsazení. Ve světové premiéře zazní například kvartetní úprava Shakespearem inspirovaného díla brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda.

Za programem letošního ročníku festivalu Concentus Moraviae stojí dlouholetý dramaturg Filharmonie Brno, legendární postava brněnského hudebního života Jiří Beneš a významný český skladatel a muzikolog Aleš Březina. Ten k programu letošního festivalu říká: ”. Na festivalu zazní kromě kompletního Beethovenova díla pro smyčcové kvarteto i nejvýznamnější skladby českého a světového repertoáru včetně hudby 2. poloviny 20. století. Na objednávku festivalu vznikají skladby Ľubice Čekovské a Slavomíra Hořínky pro toto obsazení. Ve světové premiéře zazní například kvartetní úprava Shakespearem inspirovaného díla brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda.

Kromě vynikajících rezidenčních Haasovců se návštěvníci setkají s řadou dalších skvělých kvartetních těles. Vedle české špičky (reprezentované kvartety Wihanovým, Talichovým, Martinů, Wallingerovým, Janáčkovým, Pražákovým, Škampovým, Zemlinského, Bennewitzovým a soubory Epoque Quartet, kvarteto Apollon, Korngold Quartet, Miloslav Ištván Quartett i projektovým ansámblem houslisty Josefa Špačka Concentus Moraviae Quartet) letošní Concentus Moraviae samozřejmě přivítá také významné zahraniční hosty, jako je americký Dover Quartet, francouzští Van Kuijk Quartet a Quatuor Modigliani nebo kodaňský Danish String Quartet. Z Polska přijede velmi ceněný Meccore Quartet, patřící k mladé hudebnické generaci, zatímco maďarský Kodály Quartet v tomto roce oslaví padesát let na scéně. Po jejich boku se objeví i vynikající sólisté dalších oborů, například klavíristé Ivo Kahánek, Miroslav Sekera a David Mareček, klarinetista Wenzel Grund, perkusionista Martin Opršál nebo houslista Josef Špaček.

Návštěvníky a umělce přivítají krásné historické sály a prostory zámků v Mikulově, Náměšti nad Oslavou, Velkém Meziříčí, Boskovicích, Lysicích, Rájci nad Svitavou, Slavkově u Brna, Miloticích u Kyjova, Moravském Krumlově, Žďáru nad Sázavou, Valticích i na hradě Pernštejn. Hudbou se rozezní i další místa a sály v Třebíči, Jihlavě, Hustopečích, Kyjově, Tišnově, Bystřici nad Pernštejnem, Ivančicích, Žďáru nad Sázavou, Veselí nad Moravou, Velkém Meziříčí a Brně. Festival zavítá také do rakouského Retzu.

Vstupenky jsou k dispozici v síti TICKETPORTAL a v obvyklých předprodejích jednotlivých festivalových měst. Na vybrané koncerty je organizována doprava autobusem z Brna. Pořadatelé nabízejí cenově zvýhodněnou permanentku na pět a více koncertů dle vlastního výběru. Podrobné informace o vstupenkách na www.concentus-moraviae.cz/vstupenky-p28.html.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!